En gigantisk skyløsning med stor fleksibilitet
Før snakket man om datasentre som var store som bygninger. Det blir bare småtteri sammenlignet med datasentrene til Microsoft Azure.
Skylagring er kanskje i ferd med å bli gammelt nytt, men nettskyplattformen Microsoft Azure klarer likevel å imponere.
Der tidligere datasentre for skylagring var store, er dimensjonene til Microsoft-løsningen nemlig intet mindre enn gigantiske.
– Størrelsen er uendelig mye større enn noe vi har sett tidligere. Før har datarom vært store som en bygning. For Azure-sentrene er det snakk om hele Gardermoen inkludert flystriper, og det ligger 18 slike sentre fordelt over hele verden. Snart blir antallet 24, med nye sentre i blant annet Tyskland og England. Vi snakker rett og slett om datarom i hyperskala, sier Christoffer Lokrheim, som er løsningsspesialist i Atea.
Fleksibel løsning
Lokrheim forklarer at konseptet bak Azure er at kundene leier datakapasitet etter prinsippet «pay as you go» – altså at de kun betaler for faktisk bruk og kun for det tidsrommet de benyttet seg av kapasiteten.
Det gjør løsningen svært fleksibel for bedrifter, institusjoner og kommuner, enten de er i vekst eller har varierende behov for datakapasitet.
De enorme dimensjonene sikrer også nærmest ubegrenset regningskapasitet, lagringskapasitet og nettverk, som er de tre grunnpilarene i ethvert datarom. Microsoft leverer også imponerende høy oppetid.
Perfekt for big data
Fleksibiliteten er blant annet ideell for å analysere big data. Big data krever nemlig enorm regnekraft for å gjøre kalkulasjonene, som du aller helst ønsker å få svarene fra så fort som mulig.
Kombinert med store datamengder stiller det strenge krav til både datasenter og nettverk.
– Du gjør ikke big data-analyser hele tiden. Det er noe du gjør av og til. Derfor er det smart å ha fleksibel regnekraft via en skyløsning, slik at du ikke må betale for en overdimensjonert løsning når du ikke trenger kapasiteten, sier Lokrheim.
Vant partnerpris
Atea har i mange år bygget og driftet sine egne datasentre, både i Trondheim, Stavanger, Oslo og Tromsø, og er fortsatt en stor leverandør av slike «lokale» løsninger. Siden høsten 2014 har leverandøren av IT-infrastruktur likevel også satset på salg av datasenterløsninger via Microsoft Azure.
Det har selskapet gjort så godt at det vant Microsofts partnerpris i fjor, etter 246 prosents omsetningsvekst i løpet av året.
Ifølge Christoffer Lokrheim er det likevel ingen motsetning mellom Azure-satsingen og satsingen på egne datasentre.
– For oss er det viktig å kunne velge den løsningen som passer kundenes behov. For noen kunder er det best å ha sitt eget datarom, andre er mest tjent med å bruke Ateas datarom, mens andre igjen har behov som gjør at offentlige skyløsninger som Microsoft Azure er ideelt. Vi tilbyr alt, også kombinasjoner av de ulike løsningene, forklarer han. Han legger til at Ateas egne datasentre bygger på Microsoft-teknologi, slik at de enkelt kan kombineres med Azure.
Enkel integrering med programvare
I tillegg til kapasitet og nettverk, er også Microsoft Azure en stor plattform for programvare via virtuelle maskiner. Blant annet kjører Office 365-pakken i Azure. Lokrheim understreker at oppsettet av disse «byggesteinene» er noe av det viktigste når Ateas konsulenter bygger en datasenterløsning for en kunde.
– Du kan sammenligne Azure med en godtepose hvor du kan plukke ut de dropsene du vil ha. Våre eksperter hjelper kundene med å velge og å bygge dem sammen, sier han.
Han understreker at det samme gjelder drift og vedlikehold av løsningene. For mange bedrifter, institusjoner og kommuner er dette lite hensiktsmessig å gjøre selv, fordi det er krevende å bygge og opprettholde kompetansen.
– Vi har dedikerte folk som jobber med dette, du kan godt kalle det «big læring», sier Christoffer Lokrheim.