Bli kjent med Siv i Analytics: – Det er motiverende å alltid ha noe å strekke seg etter
Siv Elisabeth Rinden er opptatt av skjæringspunktet mellom forretning og teknologi. Som utdannet siviløkonom, var det hennes nysgjerrighet for data og automasjon som førte henne til Atea Analytics.
Utdanning og yrkesbakgrunn?
Jeg er utdannet siviløkonom ved Universitetet i Agder, og har de siste 3 årene jobbet som analytiker i finansbransjen i en av Norges største regionbanker, Sparebanken Sør. Der arbeidet jeg med mye analysearbeid knyttet til likviditetsstyring, risikostyring, kundeanalyser og automatisering av intern rapportering.
Hvordan er jobben din?
Jeg startet i Atea Analytics i juni i år, og var veldig spent på hvordan det ville være å starte i ny jobb i den spesielle tiden vi er inne i nå med tanke på Covid-19. Det har heldigvis gått over all forventning, og jeg har blitt godt tatt imot til tross for mye hjemmekontor. Dagene i Atea er veldig varierte, noe jeg trives veldig godt med. Vi arbeider med mange forskjellige kunder og caser, og det er stadig noe nytt å lære. Det gjør arbeidshverdagen utrolig spennende. Jeg har inntrykk av at man aldri blir helt utlært i konsulentbransjen, hvert fall ikke innenfor vårt fagområde. Det er utrolig motiverende å alltid ha noe å strekke seg etter.
Hva kreves av ferdigheter for å trives i denne jobben?
Jeg tror det er viktig å være genuint nysgjerrig på teknologi og trives med å jobbe med mennesker. Vi jobber med kunder fra mange forskjellige bransjer, så det å tørre å stille spørsmål, tror jeg er svært viktig. I tillegg har man stor frihet til å legge opp dagene sine selv, så det er viktig å være selvstendig og disiplinert, og trives med å ha mange baller i luften. Veldig få dager er like, så tilpasningsdyktighet tror jeg er en viktig egenskap å ha for å trives i denne jobben.
Hvordan holder du deg oppdatert innen bransjen?
Jeg benytter meg av interne og eksterne kurs satt opp av Atea internt eller i samarbeid med våre partnere. I tillegg er jeg en ivrig bruker av LinkedIn og liker å lese artikler knyttet til bruk av data og avansert analyse, som for eksempel kunstig intelligens i praksis.
Hva slags andre muligheter finnes det innenfor yrket?
Jeg tror det finnes et hav av muligheter innenfor yrket mitt. Det er en av grunnene til at jeg har tatt en litt annen vending i min karriere de senere årene. Tanken min var hele veien gjennom studiene at jeg skulle jobbe som siviløkonom med spesielt fokus på finans og analyse, da dette var noe jeg mestret godt og likte å jobbe med.
Da jeg startet å jobbe med dette, oppdaget jeg at mye av det jeg drev med faktisk kan automatiseres og begynte dermed å utforske litt rundt dette. Denne nysgjerrigheten har ført til en mer teknisk retning for min del, og jeg føler meg heldig som får jobbe i en bedrift som Atea hvor vi arbeider med mange forskjellige kunder. Både i offentlig og privat sektor, og mange ulike teknologier. Alt kan ikke løses med teknologi alene derimot. Jeg tror det er viktig å forstå hva kundene våre faktisk har behov for, før man begynner å diskutere teknologi. Med denne tilnærmingen tror jeg det ikke finnes begrensninger for hva vi faktisk kan få til.
Dersom du var fersk student i dag, hvilke studier ville du valgt?
Jeg ville nok valgt noe av det samme jeg har i dag, men med mye større grad av programmering og avansert analyse. Grunnen til at jeg ikke ville gått for en ren teknologisk utdannelse, er at jeg synes det er så viktig å ha forretningsperspektivet også. Skjæringspunktet mellom forretning og teknologi er noe jeg brenner for. Det vil si å gjøre teknologien anvendbar for alle, samt sørge for at løsningen best treffer forretningsbehovet og gir verdi til kundene.
Hvilke trender tror du kommer til å prege bransjen i tiden som kommer?
Selv om det er et litt oppbrukt ord, så tror jeg fremdeles digitalisering er nøkkelordet. Digitalisering er et veldig bredt område som dekker mye, og jeg tror smartere bruk av data er noe som kommer til å prege bransjen i stor grad i tiden fremover. Hvordan skal bedrifter dra nytte av all informasjon de har tilgjengelig, både intern og ekstern, for å ta bedre beslutninger? Det er et stort spørsmål, og det finnes mange ulike svar. Jeg tror det blir viktig å ha en plan for dette for å kunne overleve i fremtiden.