Bli kjent med Malin i Atea
– Det jeg synes er mest spennende med min jobb i Atea er at jeg får være med å skape bedre innbyggertjenester for folk flest, og en mer givende arbeidsplass for ansatte - ved hjelp av teknologi og data, sier Malin Eriksen Birkelund, konsulent i Atea Analytics.
Utdanning og yrkesbakgrunn?
Dette er historien om hvordan veien blir til mens man går. Etter endt grunn- og videregående skole brukte jeg noen år på å jobbe og dyrke min lidenskap for hest og sprangridning. Jeg arbeidet blant annet som salgskonsulent på et callsenter rettet mot bedriftsmarkedet, hvor det å følge mine egne salgstall vekket en uant interesse hos meg. Veien gikk videre til Handelshøyskolen BI, og en bachelorgrad i økonomi og administrasjon. Det jeg elsket med studietiden, var hvordan vi hvert eneste semester var nødt til å omstille oss for å ta fatt på et nytt fag og gjøre plass til nye kunnskaper. Veien var følgelig kort til en master i økonomi og ledelse (Msc in business) med major i finans og minor i endringsledelse, også dette hos Handelshøyskolen BI.
Fra studiene tok jeg med meg erkjennelsen av hvor lite jeg egentlig vet, og sulten etter og aldri slutte å lære. Derfor anser jeg meg som heldig som deretter fikk starte min karriere hos Atea.
Hvordan er jobben din?
I min rolle som Business Intelligence (BI) konsulent i Analytics arbeider jeg for at våre kunder kan benytte data som en ressurs, og å hjelpe våre kunder med å få utbytte av sine data. Arbeidet mitt er svært variert, og oppgavene mine tilpasses den kunden jeg arbeider med. Vi skal være bindeleddet mellom dataene og virksomheten. Når virksomheter som skal bli mer datadrevet og benytte data som en ressurs, må de gjennomgå en grad av endring.
Når jeg kom inn i denne rollen for 3 år siden, var det med en forventning om å jobbe utelukkende med tall. I dag ser jeg at de mykere kunnskapene og ferdighetene jeg har med meg fra studiene og min tidligere yrkesbakgrunn er vel så viktig.
Det handler om å skape verdi, ved hjelp av teknologi og i samspill med mennesker.
Hvilke ferdigheter kreves for å lykkes i denne jobben?
Grunnmuren er viktig; Du skal ha med deg relevant fagkunnskaper, både teknisk og teoretisk. Samtidig er dette en bransje i så rask utvikling, at de teknologiene og programmeringsspråkene du lærte deg på studiene, kanskje ikke lenger er markedsledende når du skal ut i arbeidslivet. Derfor er det viktig at du fortsetter å være faglig nysgjerrig og sulten. Grunnmuren du tar med deg inn i jobben, er bare utgangspunktet, og vi vet ikke selv hvor høyt huset (eller skyskraperen) skal bli.
Hvordan holder du deg oppdatert innen bransjen?
Vi må være nysgjerrig og ha blikket rettet fremover. Jeg har tiltro til data, og lar algoritmer foreslå bloggartikler om ting jeg interesserer meg for. I verktøyene jeg benytter til daglig, stiller jeg ofte opp som kanarifugl-kandidat, slik at jeg får prøve nye oppdateringer i programvaren før de eventuelt publiseres for alle. I tillegg følger jeg også med på om de store universitetene tilbyr nye eller interessante enkeltemner jeg kan ta digitalt, ved siden av arbeidstiden.
I Atea er jeg omringet av et stort mangfold av dyktige kollegaer. Det er lett å spørre om råd og hjelp når man står fast i en problemstilling, fra alle Atea’s kompetanseområder. Som et av Norges ledende fagmiljøer innen Business Intelligence og dataanalyse, er det også stor takhøyde for faglige diskusjoner og å dele både gode og dårlige prosjekterfaringer. Vi oppfordres til å fortsette læringsreisen ved å ta kurs og sertifiseringer.
Hva slags andre muligheter finnes det innenfor yrket?
Som konsulent innen BI og dataanalyse i Atea, kan man fordype seg i ulike roller. Dette vil være helt avhengig av dine individuelle preferanser og egenskaper, enten som dataanalytiker, dataviter, dataingeniør eller rådgiver. Selv arbeider jeg ofte med oppgaver som inkluderes i flere av disse rollene.
Det jeg synes er mest spennende med min jobb i Atea er at jeg får være med å skape bedre innbyggertjenester for folk flest, og en mer givende arbeidsplass for ansatte - ved hjelp av teknologi og data. Derfor kan jeg stolt si at vi bygger Norge med data!
Dersom du var fersk student i dag, hvilke studier ville du valgt?
I dag er det mange studieretninger som er tilrettelagt for roller hvor du jobber med data. På den tiden hvor jeg valgte studieretning, var ikke dette like utstrakt. Kunne jeg gått tilbake i tid, ville jeg ikke valgt noe annet fag eller studie enn hva jeg har i dag. Jeg jobber i grensesnittet mellom forretning og teknologi, og anser en økonomifaglig bakgrunn med fokus på kvantitative metoder som en styrke. Dersom jeg skulle valgt på nytt i dag, måtte det vært et studie som i høyere grad var tverrfaglig med den teknologien jeg benytter i mitt virke.
Hvilke trender tror du kommer til å prege bransjen i tiden som kommer?
Det har allerede i flere år vært snakk om maskinlæring og kunstig intelligens, automatisering og tingenes internett. Dørstokkmila til å gå oppover skalaen på den digitale modenhetstrappen kan være høy. Selv om begrepene ovenfor kommer til å fortsette å prege målbildet, tror jeg vi vil se mer på den digitale modenheten. Vi må kunne samle, lagre og strukturere dataene på en slik måte at de utgjør en verdi. «Meshy datafabrikker» som integreres på tvers av plattformer og distribueres til ulike brukere, vil være en del av fremtiden. Det er allerede blitt noen år siden jeg først hørte begrepet «dashboards are dead». Med dagens og fremtidens løsninger for dynamiske BI og visualiseringsverktøy er ikke dashboards «døde», de er bare annerledes.