Atea Graduate: Hedda Mjelde
– Mitt år har blitt så bra fordi jeg har fått bli kjent med så mange fine og dyktige folk, både erfarne og nyutdannede, sier Hedda om Graduate-perioden i Atea.
Hvilken utdanning har du?
Jeg har bachelor fra økonomi og administrasjon og master i Business Analytics – begge fra Handelshøyskolen BI i Oslo. Masteren min befinner seg i skjæringspunktet mellom teknisk fokus og forretningsmessig fokus. Teknisk fokus består mye av statiske datamodeller, maskinlæring, koding i R og Python for dataanalyse og litt databaseteori og SQL.
Fortell litt om hvilke oppgaver du har?
Jeg jobber som konsulent i Analytics-avdelingen i Oslo. Avdelingen vår gjør prosjekter for kunder innenfor data engineering, data science og business intelligence. Vi gjør som oftest utvikling og implementering for kunder, men noen ganger også drift. Typiske prosjekter vi har kan være å hjelpe kunder med å gå fra on-premis løsninger til sky, data integrasjon, utvikle fullstendige dataplattformer, lage rapporteringsverktøy og innsikt i dashboards, og bruk av data science løsninger.
På jobb er mine oppgaver for tiden å være Power BI-utvikler. Det innebærer en veldig variert arbeidshverdag. Noen dager har jeg mange møter med kunde om hva de trenger og ønsker. Teamet mitt har også interne møter der vi tar opp utfordringer knyttet til utviklingen av rapportene, slik som datakvalitet, hva som skal være veien videre eller tekniske utfordringer.
Jeg jobber også en del selvstendig med selve utviklingen av rapporter. Det er deilig å ha mye interaksjon med kollegaer og kunder enkelte dager, og mer rolig og selvstendig arbeid andre dager. Parallelt jobber teamet aktivt med kompetanseheving innenfor Power BI, der vi lærer alt fra DAX-syntaks til brukervennlighet og visualiseringsteknikker, slik at det som utvikles blir av høy kvalitet.
Utover det har jeg mulighet til å forme selv hva mine oppgaver er i prosjektet. For eksempel er jeg veldig interessert i grunnfasen i et rapporteringsprosjekt, der man forstår databehovet og datakvaliteten. Dersom man har kapasitet, er det åpent for å bli en større del av slike ting også.
Når man ikke er i prosjekt, har man i stor grad frihet til å avgjøre sine egne oppgaver. Da er det ofte at man tar sertifiseringer innenfor relevante teknologier. Det har også vært flere som har startet sine egne prosjekter i Sandbox-miljøer eller med datasett fra nettet (Kaggle, for eksempel) slik at man får hands-on erfaring selv om man ikke er i kundeprosjekt.
Ellers er jeg med i Analytics-avdelingen sin sosialkomitée, som er en veldig hyggelig ekstraoppgave 😊 Vi sørger for å planlegge alt av sosiale sammenkomster for avdelingen. Noen ganger slår vi oss sammen andre avdelinger også.
Hva er det kuleste prosjektet du har jobbet med i Atea?
Det er faktisk to prosjekter som får delt førsteplass!
Nå er jeg i et langvarig prosjekt hvor vi utvikler rapporteringsplattformen til Atea. Vi er et team på 10 kollegaer fra Analytics som jobber aktivt sammen for å få på plass en stor og viktig bit av rapporteringsverktøyene Atea bruker både internt og som kundene til Atea kan bruke. Min rolle å utvikle selvbetjente Power BI-rapporter som kundene skal bruke for å på en bedre måte få innsikt i deres handelsavtaler med oss. I prosjektet har databehov og datakvalitet vært et stort tema før jeg ble med i prosjektet, og mine kollegaer har gjort en imponerende jobb for å legge til at rapportene kan utvikles på en god, fleksibel og langsiktig måte.
Grunnen til at prosjektet er et av favorittprosjektene mine er fordi dette er noe kundene virkelig ønsker seg og det skaper en helt ny måte for dem å forholde seg til oss som leverandør på, gjennom at dataen blir mer tilgjengelig og enkel å bruke, kvaliteten er høy og de får bedre innsikt i hva som skjer i store avtaler! I tillegg er teamet helt fantastisk og det er så mange dyktige folk som jeg lærer masse av, både tekniske ting og mer softskills som går på det å være en del av et stort team, jobbe agilt, forholde seg til store kunder, og mye mer. Power BI er også et utrolig bredt og mektig verktøy og det er så mange fagområder som møtes i samme software. Data visualisering, forretningsforståelse, DAX-syntaks, datamodellering er blant tingene man får erfaring med i dette prosjektet.
Mitt andre favorittprosjekt er et internt prosjekt, Tøyen Bee & Bee. Tøyen Bee & Bee et teknologisk insekthotell som står i Botanisk hage i Oslo, som er et samarbeid mellom Atea, IBM og Naturhistorisk museum (NHM). Det er ikke en bikube, men et insekthotell for villbier, som er den viktigste bietypen for miljøet, fordi de pollinerer så mye. Hotellet er installert med kameraer som kan fange opp bienes aktivitet, samt sensorer som måler klimavariabler som temperatur, lysstyrke og luftfuktighet. Målet er å lære mer om villbier sin adferd og hvordan man kan tilrettelegge for at de trives bedre i urbane områder.
Her fikk jeg og min kollega Frida bidra inn i prosjektet med å utvikle en løsning for å ta imot, lagre og transformere og fremvise data som kommer fra sensorene i insekthotellet. Prosjektet bestod av prosjektledere og kommunikasjonsrådgivere fra både Atea og IBM, bieforsker- og ekspert fra NHM, samt data analytics konsulenter i Atea og IBM, så her var det mange dyktige folk og flere ledd som jobbet på tvers av organisasjoner og fagområder – noe som var veldig moro!
Min rolle i dette prosjektet var å utvikle en arkitektur for all dataen som kommer fra sensorene. Det skal nemlig litt ulik teknologi til for å frakte et livedatapunkt om temperatur på et visst sted i hotellet på et visst tidspunkt, opp til skyen og inn til et dashboard som kan brukes av forskere og annet publikum til å studere biene. Jeg skal forklare litt om hvordan løsningen ble til: Det var veldig spennende å utvikle hele løsningen på egenhånd og få jobbe med sensorikk på den måten, samt å lære om IBM sin skyplattform.
Hvis du ønsker å lese mer om hva jeg og min kollega, Frida, har gjort i prosjektet kan du lese denne saken.
Hva har du lært som Graduate i Atea?
Min karrierestart ville ikke vært den samme uten alle folkene jeg har fått i nettverket mitt.
Så, et godt nettverk med andre Graduates og generelt andre kollegaer er superviktig, både for trivsel og for faglig utvikling! Selv om det kan være skremmende å begynne som helt nyutdannet i et stort firma, råder jeg alle til å tørre å prate med nye folk, stille spørsmål og lære om hverandre. Heldigvis er Graduate-programmet lagt opp til at man skal få mange nye venner, så benytt muligheten 😊 Og ikke være redd for å ta plass fra start, det er bare positivt å ta initiativ eller komme med ideer!
Har du noen tips eller råd til studenter som vurderer IT-bransjen?
Det beste med IT er at bransjen er i rask utvikling og ofte har et veldig fremtidsrettet fokus. Teknologi er jo er verktøy som brukes til å gjøre morgendagen lettere, bedre, tryggere, mer lønnsom, og mer bærekraftig og rettferdig. Alle som vil skape verdi ved bruk av teknologi passer inn i IT, for den trenger alle typer mennesker! Enten man er ekspert eller generalist, hardcore koder eller menneskekjenner.
Mitt beste tips er derfor at hvis man er nysgjerrig på IT-bransjen er å bare starte et sted - og ta alle læringsmuligheter man får og være nysgjerrig. Da vil man etter hvert finne ut hva man trives best med.
💡 Alder: 28
🏡 Bosted: Oslo
🎓 Utdanning: MSc in Business Analytics, BI Oslo
👩💻 Stillingstittel: Analytics Konsulent
🍽️ Favorittmat: All pasta!
✌️ Funfact: Har dykket med hvithai