Til forsiden
01-02-2018

Trygg surfing for små og store

Dagens voksengenerasjon ble ofte advart mot firkantede øyne på grunn av for mye TV-titting, en trussel vi fortsatt himler med kulerunde øyne av. Jeg kom allikevel til å tenke på advarselen da jeg nylig tok en prat med barna mine om skikk og bruk på nett.

Thomas Tømmernes
Thomas Tømmernes
Leder for IT-sikkerhet
Person jobber på PC med sønn ved siden av seg som er på ipad

Som IT-sikkerhetsekspert vet jeg at internettet er Pandoras eske: det er mye skummelt som kan slippes ut for den som er nysgjerrig. Allikevel føler jeg som pappa at det kan være vanskelig å formidle farene ovenfor den yngre garde. Det viktigste er å ikke bare fortelle om alt som er farlig, men også om hvorfor det kan være farlig.

Det er lett å kalle IT-sikkerhet for overflødig når vi snakker til de som har vokst opp med internett. Dette er en lettvint utvei, for barn har ofte en naiv tilnærmelse til nettsiders innhold og personer man ikke kjenner fra før. Rådene er derfor like relevante for små nettbrukere, som store.

Her er noen fine nettsider om temaet:

  • Redd Barnas nettsider om Barn og digitale medier, snakker om mobbing, trygg bruk av digitale medier, nettovergrep, spill på nett og mobil, og hvordan det norske lovverket stiller seg til barn og nettbruk. Redd Barna har også utarbeidet Barnas nettvettregler.
  • Nettvett.no har mange tips hvordan man kan snakke med barn om nettvett.
  • Organisasjonen Barnevakten jobber for at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte. Månedsbladet deres tar opp dagsaktuelle temaer om hva som skjer på nett som foreldre lurer på.

Her er tipsene jeg i samråd med mine barn synes er spesielt viktige:

  • Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.
  • Du vet aldri hvem som kan hacke seg inn på maskinen din. Dekk til kameraet på maskinen din når den ikke er i bruk.
  • Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.
  • Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat, ikke gi det til noen andre.
  • Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.
  • Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted.
  • Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig på en nettside. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.
  • Hvis du opplever noe ubehagelig, fortell det til en voksen, eller en annen du stoler på. Meld til politiet på www.tips.kripos.no om alvorlige saker. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.

Vi har også snakket spesielt om publisering av bilder og videoklipp på sider som Instagram, YouTube, Momio, Tik Tok, Snapchat, Facebook og andre sider med publiseringsmuligheter.

  • Hvis barnet ditt vil publisere bilder eller videoklipp med mennesker avbildet, må de alltid spørre dem om tillatelse for å publisere bildene.
  • Gjør oppmerksom på at om barnet ditt vil legge ut videoklipp av personer under 15 år, må det hentes inn tillatelse fra foresatte.
  • Ønsker de dele andre ting, finnes det regler om dette, de fleste barn har hørt at det går an å laste ned filmer og spill «gratis». Det mange ikke er klar over, er at disse delingssidene ofte ikke er lovlige, hverken å laste ned eller å dele ut. Snakk med barnet ditt om opphavsrettigheter til bilder, videoklipp og musikk så man ikke ufrivillig eller ubetenksomt ender opp med å bryte loven.

Bruk et forelderfilter:

Forelderfilter, også kjent som foreldrekontroll, er et program man kan bruke til å sperre eller begrense bestemte apper og funksjoner på IP-adresse. Slik kan foreldrene kontrollere hvilke sider barna får tilgang til. Denne funksjonaliteten ligger stort sett i de fleste antivirus-programmer, men de vil ikke virke spesielt godt før du setter innstillingene til deres behov eller oppretter flere brukere på PC-en med forskjellige «nivåer» på rettigheter og aldersgrense.

Nysgjerrighet er sunt, og med en god porsjon av det kan internett gi mange muligheter til læring, brobygging, morsomme kattevideoer og alt det andre som gjør at vi elsker det. Med disse rådene håper jeg at du og dine får en god og trygg opplevelse.

God og sikker surfing!
For flere tips, følg meg på Twitter: @TTmmernes