Til forsiden
05-01-2017

Teknologi i Andeby

Jeg innrømmer det gjerne: Jeg er en ihuga Donald Duck-fan. Det er noe befriende å lese om stakkars Donald og hans evinnelige uflaks. Men hva gjør egentlig Donald Duck på Atea-bloggen? Jeg kommer snart tilbake til det.

Donald Duck tegneserierute

Donald bor sammen med slekt, fiender og venner i Andeby. Han har hatt hundrevis av jobber siden han dukket opp på 1930-tallet – men vender alltid som myntpusser hos sin styrtrike, gniene og utakknemlige Onkel Skrue eller til den begredelige jobben på Margarinfabrikken.

Selv om Andeby bebos av ulike dyrearter med menneskelige egenskaper, med eller uten matrosdress, er byen tilsynelatende svært lik vårt eget samfunn i den virkelige verden. Ja, jeg vil nesten si en speiling av vårt eget samfunn. I Andeby finner vi banditter, misunnelse, klasseforskjell, karrierejegere, kjærlighet, sjalusi og teknologi. Vi finner også TV-serier som minner mistenkelig om våre egne:

Så om vi tar utgangspunkt i at Andeby er en refleksjon av vårt eget, virkelige samfunn, ønsker jeg å introdusere en tese, basert på intet annet enn en over gjennomsnittlig interesse for Donald:

En teknologitrend er ikke en samfunnstrend før vi kan lese om det i Donald Duck.

La oss underbygge tesen med noen eksempler, knipset fra min egen iFjon…jeg mener iPhone. Vi ser at Ole, Dole og Doffen viser til «iFjon-en» og i 2013 leser vi om «iTid», som foruten nettbrett, også fungerer som en tidsmaskin. Akkurat der leder foreløpig Petter Smart over Apple ennå – men hvem vet hva Tim Donald (ja, han heter faktisk det) Cook bringer til torgs ved neste Apple-lansering?

 

Også Andeby berøres av uønsket tagging, publisering og det som Onkel Skrue åpenbart oppfatter som netthets og digital mobbing. Dette får direkte økonomiske konsekvenser for verdens rikeste and.

 

På underholdningsfronten ser vi at et av de mest solgte PC-spillene i historien – Minecraft (eller på Donald Ducksk: Svinekraft) – også har nådd Andebys bygrenser.

Til og med amerikanske teknologiselskaper som «Gurgel» har funnet veien til Andeby, her introdusert av Klodrik – Donalds irriterende fetter. 

iFjon, iTid, Juhutube, Svinekraft, Gurgel og ikke minst Faceduck, Andebys mest populære sosiale medium, har vært teknologiske «game changers» både i Andeby, men også i vår virkelige verden.

Det er allikevel ett 2016-nummer som ikke bare omhandlet enkeltstående teknologileverandører. Bladet var dedikert til et teknologiområde: IT-sikkerhet.

Historien starter med at Donald har brukt sine sårt oppsparte midler som myntpusser og gått til innkjøp av helt nye VR-briller til familien, som skal kobles til noe som ligner på en iMac, sett bort fra at logoen viser en pære. Som den elendige taperen Donald er, googler…eh…doodler han etter cheat codes på nett. Donald velger videre å trosse en systemadvarsel før nedlasting, og blir følgelig infisert av malware.

Fordi Egmont forlags ducktige medarbeideres historier bedre enn mine, lar jeg de skildre den dramatiske fortellingen om hva som egentlig skjer under panseret når man blir utsatt for et angrep: 

Vi ser altså for første gang de fysiske attributtene til ondsinnet programvare. Vi hopper litt i historien frem til Donald og nevøene har teleportert inn i maskinen, møter et tydelig reaktivt, personifisert antimalware-program og tar opp jakten på viruset, som dessverre er på vei til å formatere hele disken.

Dramatikken kulminerer i det den ondsinnede programvaren går til angrep på disken. Men kløktige ender med riktig IT-kompetanse sørger heldigvis for at viruset til slutt havner i karantene.

Så hvordan ble maskinen infisert igjen?

Ja, det ender (beklager ordspillet) som det vanligvis gjør for Donald, som får som fortjent.

Hva har denne litt lettbente historien fortalt oss? Vel, min påstand er først og fremst at tesen fortsatt holder vann. Det er et ubestridelig faktum at sikkerhet blir stadig viktigere innenfor IT. Historien handler også om viktigheten av å oppdra brukerne i enhver organisasjon til å utvise nettvett og sunn skepsis. Videre ser vi hvor viktig det er å alltid ha oppdatert vår program- og maskinvare. Antimalware-softwaren til Donald var sannsynligvis utdatert. Og selv om nevøene i denne historien åpenbart hadde gode IT-sikkerhetskunnskaper, anbefales det ikke å tildele sluttbrukere administratorrettigheter.

Og du – helt til slutt: Ikke juks, da. Det ender i beste fall i oppvasken.

Trenger du bistand innenfor IT-sikkerhet? Kontakt våre ducktige medarbeidere på mail.

Copyright: Disney