Bli en digital forelder
Lar du barna dine leke på E6? Ikke? Det er fordi du vet at biler er farlige. Hva vet du om Internett? Bli en digital forelder du også!
Jeg har akkurat vært et par dager alene på høstfjellet med barna mine, Balder (13 år) og Eirill (11 år), og hatt muligheten til å snakke litt rundt hva man bør og ikke bør gjøre på Internett. Følte meg litt som mine egne foreldre som mente jeg ville få firkantede øyne på grunn av for mye TV-titting :)
Jeg skal være den første til å innrømme at jeg er litt over gjennomsnittet opptatt av temaet IT-sikkerhet, men som pappa er jeg enda mer opptatt av kidsas ve og vel – en kombinasjon av dette er ren glede :)
I dette blogginnlegget fokuserer jeg på hva vi som voksne bør vite for å guide den yngre garde unna Internettets ”lure rever”.
Thorbjørn Egner var en mann som har gledet langt flere enn meg gjennom barndommen, og er kanskje noe vi «gæmlissene» kan begynne samtalen med :)
”Jeg heter Mikkel rev, har revenesegrev og revesvans og vakker pels og går på tærne hev. Jeg legger meg på lur i busker, stein og ur og snapper opp hver liten musekropp som går en tur. Jeg sier BØ!”
"Dessverre gjør en Internett-kriminell veldig mye mer ugagn enn å si ”BØ!”
Tips til godt nettvett
På nettet ligger det flere gode tips og nettvettregler. Nedenfor har jeg plukket ut noen av tipsene Balder og Eirill var mest opptatt av – og ikke minst syntes var gode:
- Vis respekt for hverandre på nett. Mobbing på nett er minst like alvorlig som annen mobbing.
- Tenk deg om før du deler personlige bilder og opplysninger om deg selv og andre på åpne nettsteder.
- Lag et passord som er vanskelig å gjette. Passordet ditt er privat, ikke gi det til noen andre.
- Husk at det er lett å lyve på nettet, ikke tro på alt som andre skriver.
- Ta med noen du stoler på hvis du skal møte noen du har blitt kjent med på nettet, og møt dem på et offentlig sted. Avslutt kontakten hvis du blir redd eller opplever noe ubehagelig. Blokker kontakten og meld fra til de som har ansvaret for nettstedet.
- Fortell det til en voksen, eller en annen du stoler på, hvis du opplever noe ubehagelig. Meld til politiet på www.tips.kripos.no om alvorlige saker. Det er ikke din skyld om noen andre gjør noe ubehagelig mot deg på nett.
Hvilke regler gjelder når barn publiserer video eller bilde av andre?
Ønsker barnet ditt å publisere videoklipp på Instagram, Youtube, Momio (ja, det finnes en drøss av muligheter for deling…) så er det viktig at ditt barn er klar over hvilke regler som gjelder, og hvilke konsekvenser publisering av video har. Forell barnet ditt følgende:
- Hvis du vil publisere bilder eller videoklipp der det er med andre mennesker, må du alltid spørre dem om tillatelse før du publiserer noe på nett.
- Hvis du vil legge ut videoklipp av personer under 15 år, må du få tillatelse fra både personen og dennes foresatte.
"Det du velger å publisere på Internett er hovedsakelig tilgjengelig for ”alle”, og svært vanskelig å slette permanent. Et uskyldig videoklipp kan få konsekvenser for deg senere i livet."
Et tips er å be barnet stille seg spørsmålene:
- Synes jeg det er greit at alle på Internett kan se dette?
- Vil jeg fortsatt synes det er ok at dette er tilgjengelig for andre om fem år?
Ønsker barna dine å dele filmer, musikk og spill finnes det også regler på dette. De fleste barn har hørt om tjenesten Pirate Bay, som gir brukerne mulighet til å dele og laste ned filmer og spill ”gratis” derfra.
Visste du at dette ikke er lovlig? Verken å laste ned – eller å dele.
Snakk med barnet ditt om opphavsrettigheter til bilder, videoklipp og musikk, slik at de ikke ufrivillig ender opp med å bryte loven.
Foreldrefilter
Det er ikke lett å være foreldre i den jungelen av medier vi lever i. IT-sikkerhetsprodusentene vet dette og har laget noe de kaller for foreldrefilter som jeg sterkt anbefaler at du som forelder stifter kjennskap med. Ved å bruke verktøy som dette kan du hindre at barna dine opplever ubehag. Foreldrefilter-funksjonaliteten ligger stort sett i de fleste antivirus-programmer, men de vil ikke virke spesielt godt før dere «tuner» dem og/eller oppretter flere brukere på PC-en med forskjellige nivåer på rettigheter/aldersgrense.
Til neste gang – tenk sikkert!