Til forsiden
14-06-2024

En smartere måte å eie og administrere IT-ressurser

Vi bryr oss om alle faser av produktenes levetid. Med en god plan for hvert trinn i livssyklusstyringen kan du få mest mulig ut av investeringen i maskinparken.

En ansvarlig livssyklusadministrering er en strategisk tilnærming som handler om å etablere tydelige føringer for planlegging, verdivurdering og prioritet av livsløpet for bedriftens digitale enheter. Dette gir transparent selskapsstyring, optimaliserte kostnader og en sirkulær forretningsmodell som reduserer miljøpåvirkningen fra selskapets IT-investering. Det handler om å kjøpe inn og administrere IT-utstyr på en smartere måte. Fra innkjøp til avvikling. Det gjøres ved å gå fra en lineær til en sirkulær og modell som tar hensyn til hele livssyklusen til produktet.

Våre spesialister innen økonomi og livssyklusadministrasjon hjelper deg med å se det store bildet og sikre en rød tråd fra beslutninger og innkjøp - til slutten av levetiden, avvikling og take-back av utstyret.

Livssyklusadministrering handler om:

  • ansvarlig forvaltning av ressurser
  • fokus på kvalitet og lengre levetid for produkter
  • gjenvinning og resirkulering av verdifulle metaller og komponenter

Bilde av sirkulær modellen

Teknologianskaffelser på den smarte måten

Innkjøpsprosessene for informasjonsteknologi kan være utfordrende. Det ikke uvanlig at man havner i en spagat mellom behovet for å oppgradere en aldrende maskinpark, og et begrenset budsjett. En leasing-modell med finansiering av teknologiinnkjøp kan være en smart løsning. Det gir mange fordeler man ikke får med tradisjonelle kontantkjøp - som effektive løsninger for administrering av maskinparken.

Les vår whitepaper om Windows 11 her

Faste bruksperioder med bedre livssyklusstyring

Leasingavtaler gir bedre oversikt og kontroll over IT-investeringen, inkludert allokering av utstyr, bruksmønstre og livssyklusstyring. Dermed blir ikke noe utstyr glemt eller stående ubrukt, og organisasjonen får mer verdi fra investeringen.

En av de største fordelene ved leasing av IT-systemer er at selskapet får en fast bruksperiode som er tilpasset den faktiske bruken. Dermed kan organisasjonen holde tritt med den teknologiske utviklingen og bytte ut utstyr før det blir utdatert, og dermed opprettholde produktiviteten til enhver tid.

Våre data viser at leaset IT-utstyr som returneres som regel er i bedre stand enn kjøpt utstyr. Det betyr at enhetene har tjent formålet de ble anskaffet for, samtidig som de kan brukes på nytt andre steder. Ved å flytte fokus fra de umiddelbare anskaffelseskostnadene til en mer helhetlig IT-administrasjon kan du tilpasse teknologien til bedriftens skiftende behov og samtidig navigere faktorer som kostnader, produktivitet, risikostyring og bærekraft. I tillegg støtter det opp under virksomhetens bærekraftsmål ved å sikre ansvarlig håndtering og avhending av IT-utstyr, redusere EE-avfallet og fremme en sirkulær økonomi.

Fleksible og fremtidssikre løsninger

Når vi snakker om IT-investeringer, må vi ikke glemme hvor viktig det er med fleksibilitet. Med alternative investeringsmuligheter som leasing og rammeavtaler kan virksomheten din tilpasse seg skiftende teknologiske behov uten å være bundet av forhåndsinvesteringer. En kredittrammeavtale effektiviserer kredittprosessen og gir virksomheten skreddersydde betalingsvilkår med sømløse fremtidige leveranser og investeringer. Dette gir økt fleksibilitet og hindrer IT-etterslep i bedriften, samtidig som alt utstyret er en del av et sirkulært kretsløp. Du betaler bare for kreditten du benytter deg av under avtalen. Dermed vet du at du til enhver tid har de finansielle rammene til å oppgradere teknologien ved behov.

Den raske teknologiske utviklingen gjør at IT-utstyr raskt taper seg i verdi – og videresalgsverdi – etter hvert som tiden går. Med en leasing-løsning for IT-utstyr fordeles investeringskostnadene over hele bruksperioden, slik at kostnadene for utstyret samsvarer med den forventede verdien. Du bør eie det som stiger i verdi, og lease det som synker i verdi.

Fallgruvene ved tradisjonelle IT-anskaffelser

Tradisjonelle IT-anskaffelser kan by på utfordringer for virksomheten, og dette er noe vi ser ofte. Det finnes mange programmer for IT-administrering, men de er ofte mangelfulle. Dette fører til ineffektiv drift, økte faste kostnader og svekket sikkerhet. Ofte oppstår det kritiske hendelser på grunn av svak organisering av IT-anskaffelsene og livssyklusstyringen for eiendeler. Noen ganger er disse funksjonene plassert i separate team eller outsourcet til flere ulike tredjepartsleverandører. Denne fragmenteringen med manglende strategisk samordning gjør at man ikke får det beste ut av investeringene i teknologi.

Etter vår erfaring er dette noen av de største utfordringene for organisasjoner som baserer seg på tradisjonelle metoder for IT-anskaffelser:

Innkjøpsprossesser som trekker ut i tid: Innkjøpsprosessen for nytt IT-utstyr kan være tidkrevende. Langtekkelige innkjøpsprosesser med alt fra evaluering av leverandører til kontraktsforhandlinger kan forsinke utrullingen av ny teknologi, noe som går ut over driften.

Økonomisk belastning: Tradisjonelle kontantkjøp av IT-utstyr kan være en belastning for stramme budsjetter, og kan tømme kontantreserver som kunne vært brukt på andre initiativer eller driftsforbedringer.

Fragmentert ressursstyring: Når innkjøp og administrasjon av utstyr håndteres hver for seg, blir det vanskelig å ha en samlet oversikt over den samlede maskinparken. Dette hindrer effektiv ressursstyring, vedlikehold og bruk, samt gjenbruk og resirkulering av utrangert utstyr.

Sikkerhetssårbarheter: Jo flere IT-enheter vi bruker, jo flere sikkerhetsutfordringer blir vi utsatt for. Hver eneste enhet som legges til i nettverket, skaper en større angrepsflate – og da er det helt avgjørende å ha robuste cybersikkerhetstiltak på plass for å sikre sensitive data og systemer.

Avvikling av utstyret

Vi må også tenke på hva vi skal gjøre med utstyret når det skal avvikles. Dette kan ofte være en kompleks prosess der mange hensyn må tas både når det gjelder personvern og gjeldende miljøstandarder. Det er heller ikke noen god idé å stable gammelt utstyr på lager, der det kan bli utsatt for sikkerhetsbrudd og tyveri. Derfor er det viktig å ha god praksis for sikker avhending av IT-utstyr. Kort sagt er det mange mulige utfordringer knyttet til de tradisjonelle metodene for innkjøp av IT-utstyr, som kan gå ut over organisasjonens effektivitet, økonomiske stabilitet og sikkerhet.

Mange virksomheter velger nå moderne Life Cycle Management (LCM)-strategier for bedre integrasjon, sikkerhet og kostnadseffektivitet gjennom hele maskinparkens levetid. Med en helhetlig tilnærming til IT-anskaffelser og -administrasjon kan organisasjonen din redusere disse risikoene og støtte mer bærekraftige teknologistrategier.

Vi bryr oss om alle faser av produktenes levetid

Med en god plan for hvert trinn i livssyklusstyringen kan du få mest mulig ut av investeringen i maskinparken. Produktene kan også få en lang levetid etter at dere er ferdige med enhetene. Atea er unikt posisjonert og kan tilby hele bransjesortimentet med gode ledetider, konkurransedyktige priser og effektiv transport - i samarbeid med ledende produsenter og distributører.