Sandefjord kommune henter inspirasjon til sin smartbysatsning på Cisco Live
Sandefjord kommune blir med Atea til Barcelona og Cisco Live 27.-31. januar for å lære enda mer om sky, IOT, sikkerhet og hente inspirasjon og innsikt fra internasjonale virksomheter.
Smart-by prosjekt og internasjonale store virksomheter
– Vårt smart-by prosjekt handler litt om sensorer, men mest om mennesker. Vi har kanskje startet i motsatt ende enn mange andre, som begynner med sensorer, og etterpå prøver å finne ut av hva det skal brukes til. Her begynner vi med spørsmålet om hva dataene skal brukes til, med mål om å lage gode, nye og innovative innbyggertjenester, sier IT-sjef Sondre Andersen i Sandefjord kommune.
Med dette som bakteppe besluttet Sandefjord kommune å bygge landets smarteste gate i Thor Dahls gate. Denne veibiten pleide å være en liten hinderløype for fotgjengere som ville gå fra sentrum til sjøen. Nå er gaten ferdig rehabilitert med kortreist granitt og sittebenker laget ved den lokale videregående skolen.
Chatbot og IoT for innbyggere og næringsliv
– Det er mange som sier de skal bli verdens smarteste by. Men hvorfor det? Hvem gjør du det for? Er det et mål i seg selv å bli verdens smarteste? For oss er det ikke det. Vårt mål er å lage noe som gjør at innbyggerne i Sandefjord faktisk føler at de bor i en litt smartere by, og synes det er attraktivt å bo og drive næring her, forteller Andersen.
Med et så håndgripelig, konkret tiltak som en enkelt gate vil Andersen vise innbyggerne hva IoT –Tingenes Internett – er, og hvorfor det å bygge en smart-by kan være verdt å satse på. Parallelt har kommunen utviklet en egen innbygger-app, som ble lansert i sommer, og flere tiltak er på trappene. Chat-roboten Kommune-Kari kan svare innbyggerne på tusenvis av spørsmål ved hjelp av kunstig intelligens, og de ansatte har tilgang på en egen kontor-tilpasset versjon av Kari.
– Vi har funnet ut at det er smart å ta sin egen medisin når det kommer til smart teknologi. Det var for eksempel Ansatt-appen som kom først, og som danner grunnmuren i innbygger-appen. Med tilbakemeldinger fra de 5500 ansatte i kommunen lærte vi mye før vi utviklet appen til innbyggerne, slik at de faktisk ønsker å bruke den. Og videreutviklingen fortsetter hele tiden, sier IT-sjefen.
Samarbeid mellom kommune, næringsliv og innbyggere
Innbygger-appen og den smarte Thor Dahls gate går godt sammen i kommunens digitale strategi. I første omgang har gaten store, interaktive og tilpasningsvennlige skjermer, smart belysning, gratis trådløst internett og ladestasjoner for mobiltelefoner i benker.
Det var planlagt å etablere denne gaten, med en dugnad hvor næringsliv og innbyggere bidrar til siste finpuss like før åpningen. Da tenkte vi i digitaliseringsgruppen at dette ville være en perfekt gate for å «kick-starte» vårt smart-by prosjekt. Noe konkret å ta og føle på, hvor innbyggere, næringsliv og besøkende kan få oppleve hva en smart-by er, sier Andersen.
– Dermed ble det tegnet inn ekstra strøm, og ekstra rør for fiberoptiske kabler, slik at vi har mulighet til å koble på alt – både blomster og trær og vanningssystemer – til IoT. Den siste måneden hadde vi arrangert idédugnad for næringsliv og innbyggere, hvor vi fikk så mange gode forslag at vi nesten ikke hadde tid til å høre alle. Fremover skal vi sette oss ned for å hjelpe til med å realisere de beste i gaten.
Skalérbarhet er alfa og omega
Flere av smart-by prosjektene i Sandefjord har løpt over bare noen måneder fra start til lansering. Andersen forteller at dette har vært avgjørende for å komme i mål, samtidig som det har blitt muliggjort av å lære av andre.
– Vi som kommune har hverken økonomi eller ambisjon om å skulle kjøpe inn alt av sensorer, eller bygge alt selv. Vår rolle er å sørge for infrastrukturen, og å lage en grunnmur som andre kan inngå i. Så vi eier dataene, håndterer sikkerheten og integrasjonsmulighetene, og tilbyr dette som en plattform som næringslivet i Vestfold og Telemark kan få benytte, sier han.
Sondre gleder seg til å hente inspirasjon sammen med Cisco og Atea på Cisco Live og håper å ha med seg hjem nye ideer og inspirasjon som kan være det neste prosjektet for den agile kommunen.