Hvorfor henger Norge bakpå i omstillingen?
Hvordan står det egentlig til med Norge når det gjelder transformasjon, digitalisering og omstilling?
I podkasten «Teknologi og mennesker» diskuterer Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia og Tone Wille, konserndirektør i Posten, hvordan Norge kan lykkes i omstillingen.
– Jeg tror ikke noe kan sies å være den nye oljen – den nye oljen vil være mange ulike ting innenfor ulike industrier. Men at vi må klare å finne nye ben å stå på, er lett å bli enige om. Vår overlevelse krever det.
Det sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia og gjest i den første episoden i ny sesong av podkasten «Teknologi og mennesker». Der prater han sammen med konsernsjef i Posten, Tone Wille, og programleder Christian Brosstad om omstillingstakten i Norge.
Tranformasjon og omstilling
For hvordan står det egentlig til med Norge når det gjelder transformasjon, digitalisering og omstilling?
Årets utgave av Abelias Omstillingsbarometer danner grunnlaget for diskusjonen. Rapporten ser på ulike faktorer som er viktige for et lands omstilling, og sammenligner Norge med rundt 30 andre sammenlignbare land.
– Utfordringen er at selv om vi løper pent av gårde, så spurter våre konkurrentland enda raskere. Dette er en relativ sammenligning, som handler om konkurransekraft. Så det står ikke helt bra til, mener Eriksen Søreide.
Motivasjonen for å starte bedrifter er lav
Blant tingene Omstillingsbarometeret måler, er motivasjonen for å starte nye bedrifter.
– Hindringene for å starte ny virksomhet er mange færre enn det var. Men allikevel er motivasjonen blant folk som kunne tenkes å starte virksomhet, lav sammenlignet med resten av Europa og resten av Norden, påpeker Abelia-sjefen
Han mener det både er interessant og litt vanskelig å peke på grunnen til hvorfor det er slik.
– Jeg lurer på om det handler om risikovilje og evnen til å skalere ideer til noe større? Eller handler det faktisk om viljen til å prøve, spør Tone Wille, som selv har et inntrykk av at det skjer mye bra i Norge.
Diskusjonen vedrørende motivasjonen for å starte bedrifter dreier seg også innom de etablerte bedriftenes kamp for å beholde de skarpeste hodene, samt en sammenligning med vårt naboland Sverige.
Hva er Norges fellesprosjekt?
I løpet av en innholdsrik prat får vi også høre gjestenes tanker om transformasjonsledelse. Wille leder et selskap som alltid har hatt som en grunnpilar å levere «raskest mulig med den til enhver tid gjeldende teknologi».
– Det ligger noe i kulturen som jeg har tenkt det er viktig å bygge på. Jeg har hele tiden snakket om at vi må fortsette å utvikle oss. Vi har utviklet oss i 375 år – mer de siste 20 enn de første 350. Og jeg tror de største endringene ligger foran oss. Vi må endre og utvikle oss for å være relevante i fremtiden, sier Wille.
I episoden får du høre om Postens nedskalering av 1000 årsverk, viktigheten av å utnytte data i industrien, behovet for ny kompetanse, diskusjon om hva Norges fellesprosjekt egentlig er og andre funn fra Omstillingsbarometeret.
- Hvordan vinne kampen om tech-hodene mot resten av Europa?
- Hvor mye mer digitalisert ble vi egentlig under pandemien?
- Hvordan løser man best spagaten man står i når den daglige driften skal optimaliseres, samtidig som virksomheten skal rigges for fremtiden?