Til forsiden
13-03-2024

Den store krigen om mikrobrikker

Akkurat nå pågår det et kappløp om mikrobrikker eller chips, om du vil. De fleste av oss bryr oss ikke om disse små brikkene, men uten dem stopper verden opp.

video

Du finner mikrobrikkene blant annet i mobiltelefoner, elektriske tannbørster, vaskemaskiner, PC-er, AI-systemer, biler osv. Mikrobrikker geopolitikk på høyt nivå. Den globale konkurransen er kompleks og påvirker internasjonal politikk, økonomi og sikkerhet. Utviklingen av chip-markedet er drevet av teknologisk innovasjon og globale trender. I tillegg er det noen få dominerende aktører i dette markedet - men Norge har en plass...

I denne episoden snakker vi om mikrobrikkekappløpet eller krigen om du vil. Og hvilke muligheter Norge har for å bygge ny industri.

Kortversjonen
Oppsummeringen er laget av JoJo og ChatGPT, og kvalitetssikret av redaksjonen i Atea.
  • Mikrobrikker i dagliglivet og industrien: Mikrobrikker, eller chip’s, finnes i nesten alle elektroniske enheter, fra mobiltelefoner til biler, og spiller en avgjørende rolle i digitaliseringen av samfunnet. Markedet for mikrobrikker er raskt voksende og geopolitisk betydelig, med stor påvirkning på internasjonal politikk, økonomi, og sikkerhet.
  • Sintef og Innovasjon Norges rolle: Mats Calin fra Sintef Digital snakker om forskning og utvikling innen sensorer og mikrobrikker, inkludert produksjonen av over en million brikker. Håkon Haugli fra Innovasjon Norge diskuterer Norges posisjon innen mikrobrikke- og sensorindustrien, samt viktigheten av innovasjon og næringsutvikling.
  • Et eksempel på norsk teknologi er mikrobrikker produsert av MiNaLab for høydemålere i fly, som måler kabintrykket. Dette er et eksempel på Norges bidrag til den globale mikrobrikkeindustrien.
  • Norges potensial og utfordringer: Norge har potensial for å utvikle sin mikrobrikkeindustri videre, men møter utfordringer som høye kostnader for industriell produksjon og avhengighet av internasjonal produksjon, spesielt fra Taiwan og Sør-Korea. En viktig strategi er å fokusere på design og utvikling, hvor Norge allerede har styrker.
  • EU og geopolitiske forhold: Diskusjonen tar opp Europas sårbarhet grunnet avhengigheten av mikrobrikkeproduksjon i Asia. Norge og EU ser etter måter å redusere denne avhengigheten gjennom investeringer og reguleringer, som EU's Chips Act.
  • Bærekraft og digitalisering: Samtalen berører også viktigheten av bærekraftig produksjon av mikrobrikker og digitaliseringens rolle i det grønne skiftet. Teknologien er både en løsning og en utfordring for klimamålene, med potensial for forbedringer i produksjonsprosesser.
  • Framtidige muligheter og utfordringer: Norge står foran store muligheter innen mikrobrikke- og sensorindustrien, ved å kombinere eksisterende industriell styrke med høyteknologisk innovasjon. Dette krever imidlertid investeringer i forskning og utvikling, samt en fokusert strategi for å utnytte Norges konkurransefortrinn internasjonalt.

 

Samtalen understreker mikrobrikkenes kritiske rolle i nesten alle aspekter av moderne teknologi og samfunn, samt viktigheten av innovasjon, forskning, og strategisk tenkning for å utvikle og beskytte nasjonal og europeisk industri i dette raskt voksende og geopolitisk sensitive markedet.

Ukens gjester

Ukens gjester er Håkon Haugli, adm. direktør i Innovasjon Norge, og Mats Carlin, forskningssjef i Sintef Digital. Programleder er Christian Brosstad, Atea Norge.

Du finner episoden der du lytter til podkaster. De største spillerne er Apple Podkaster og Spotify

Lytt til episoden