Slik kan du påvirke den globale IT-bransjen
Med Atea Sustainability Focus får du mulighet til å være en pådriver for endring.
De største IT-leverandørene ser til Norden når de skal legge føringer for sitt klima- og miljøansvar. Det gir deg en unik mulighet til å påvirke og bidra til en bedre IT-industri.
– De store teknologigigantene følger med på bevegelsene i det nordiske markedet. De vet at de må svare på nordiske IT-innkjøperes krav og forventninger, dersom de skal være konkurransedyktige i det globale markedet i fremtiden, sier Camilla Cederquist, som er ansvarlig for Atea Sustainability Focus (ASF).
ASF er et initiativ som har som mål å samle nordiske IT-innkjøperes stemmer og stille krav til leverandørkjeden. Ønsket er å identifisere tiltak som er vesentlige, og å bruke påvirkningskraften til å få til endringer som faktisk betyr noe i det store bildet.
– Vi vet at vår bransje har kjempestore utfordringer når det gjelder miljø og menneskerettigheter nedover i verdikjedene. Vi kan ikke lenger stilltiende akseptere dette. Utfordringene kan bare løses sammen, og din stemme teller, sier Cederquist.
Les vår guide om klimatiltak og sosialt ansvar
Stiller krav på vegne av nordiske virksomheter
Atea er Norges største IT-selskap, og er en stor aktør i Nord-Europa med noen av de aller største leverandøravtalene i verden på IT-utstyr. Dette betyr at du som kunde kan forvente at klima og sosialt ansvar settes høyt på agendaen.
– Siden 2017 har vi gjennom ASF-initiativet sørget for å løfte frem de tiltakene som nordiske IT-innkjøpere er opptatt av. Gjennom en årlig undersøkelse får vi innsikt i hva som er viktig for nordiske virksomheter og vet dermed hvor vi skal rette fokuset. Vi vet at våre stemmer blir lyttet til, sier hun.
For å legge ekstra tyngde bak kravene, har Atea satt sammen et rådgivende styre som analyserer innsikt fra undersøkelsen og setter sammen forslag og krav på vegne av norske virksomheter. Her deltar blant annet Tom Kenneth Fossheim, global IT-direktør i StormGeo.
– I StormGeo er ansvarlig IT et viktig og overordnet mål. Vi har for eksempel forpliktet oss til ASF Game Plan 2030, som blant annet innebærer økt bruk av miljømerkede produkter, og ikke minst mål om 100 prosent gjenbruk av IT-utstyr, sier Fossheim.
Årlige rapporter til verdens største ansvarlighetsallianse
Som medlem i det rådgivende styret møter han årlig representanter fra blant andre IKEA, Nordea og Vattenfall.
– Hvert år samles vi i to tettpakkede og givende dager. Her sammenstiller vi innsikten fra ASF-undersøkelsen til en årlig rapport, som deretter blir overlevert til Responsible Business Alliance, forteller Fossheim.
Responsible Business Alliance (RBA) er verdens største ansvarlighetsallianse, med utspring fra elektronikkbransjen, som jobber med å utvikle mer ansvarlig produksjon og leverandørkjeder. Siden 2018 har ASF-rådet overlevert sju rapporter, med tydelige krav og føringer fra nordiske virksomheter.
I den første ASF-rapporten identifiserte for eksempel nordiske IT-kjøpere åpenhet som bransjens viktigste miljøproblem. Den overordnede anbefalingen i rapporten var å utvikle et felles rapporteringsrammeverk for bransjen.
– I 2019 lanserte dermed RBA innkjøpsveiledningen «Practical guide to transparency in procurement». Veiledningen, som er et verdifullt verktøy for både bransjen og innkjøpere, er tydelig på at stemmen til nordiske IT-kjøpere via ASF har bidratt til økt åpenhet i den globale IT-bransjen, sier Cederquist.
– RBA har vært en viktig pådriver sammen med oss. Vi vil takke alle nordiske IT-innkjøpere som har tatt seg tid til å svare på undersøkelsen vår, og ikke minst takk til de dedikerte medlemmene i ASF-rådet, som gjør en så viktig jobb med å sammenfatte innsikten. Det er veldig motiverende å se at det nytter å si i fra, avslutter hun.
20. mars 2025 samler vi Nordens ledende IT-innkjøpere og globale bransjerepresentanter for en dag med engasjerende diskusjoner, kunnskapsdeling og inspirasjon på Munchmuseet i Oslo.
Ved å bidra inn i undersøkelsen vår og delta på konferansen får du møte likesinnede på tvers av virksomheter og roller, og slik vokser den totale kunnskapen og det samlede trykket på bransjen.
Høydepunkter:
- Lansering av rapportene
- Responsible Business Alliance
- Foredrag og innlegg fra Nordens fremste bærekraftsambassadører
- Perspektiver fra de største IT-leverandørene
- Rundebordssamtaler
- Svar på den årlige undersøkelsen og bidra med dine innspill
- Bruk den årlige rapporten som underlag for å velge ut din virksomhets fokusområder og still krav til leverandører, partnere og interessenter om at de må gjøre det samme
- Sørg for å vise frem resultatene av arbeidet. Slik kan du overbevise andre om at det nytter å stille krav
- 2018: Åpenhet i verdikjeden
- 2019: Sirkulærøkonomi
- 2020: Tilbakeføring av materialer i verdikjeden
- 2021: Hvordan kan innkjøpsmakten brukes til å få et raskere skifte?
- 2022: Hvordan forlenge levedyktigheten til IT-produkter?
- 2023: Klima-etterrettelighet og handling framfor ord
- 2024: Innsatsen må skaleres