Nordiske IT-innkjøpere: Bærekraftsarbeidet må skaleres opp
Nylig ble Atea Sustainability Forum (ASF), Nordens viktigste møteplass for bærekraft og IT, arrangert for tredje gang i Norge.
Atea Sustainability Forum - En viktig møteplass
Atea Sustainability Forum er en bærekraftkonferanse for virksomheter som er i gang med bærekraftarbeidet. Konferansen er en plattform for dialog mellom nordiske IT-innkjøpere og produsenter, og ble arrangert samtidig i Oslo, Stockholm, København og Helsinki. Forumet samlet IT-ledere, bærekrafts- og innkjøpsansvarlige samt partnere og representanter fra IT-bransjen for å diskutere hvordan bærekraftsarbeidet kan skaleres opp.
Tema for årets konferanse var hvordan vi kan utrette enda større påvirkning – sammen. Vi diskuterte hvilket ansvar produsenter, leverandører og innkjøpere av IT har, og tiltak for å styrke bærekraftsarbeidet.
Lansering av nordisk bærekraftsrapport
Hvert år lanseres bærekraftsrapporten - Atea Sustainability Focus – under konferansen. Rapporten inneholder verdifull innsikt og anbefalinger fra ledende nordiske selskaper, om hvordan det står til i IT-bransjen. Formålet med Atea Sustainability Focus er å akselerere den bærekraftige transformasjonen av IT-bransjen, med innflytelse og hjelp av det nordiske markedet.
Atea Sustainability Focus-rapporten 2024 - Scaling impact
Anbefalingene i rapporten er laget av ASF Advisory Board, et styre bestående av representanter fra ledende, nordiske selskaper med bakgrunn innen IT, bærekraft eller innkjøp.
Tiltak og anbefalinger fra rapporten
Siden 2017 har Atea utgitt seks ASF-rapporter om hvordan man kan fremme den bærekraftige transformasjonen i tråd med nordiske IT-innkjøperes behov. Årets rapport fokuserer utelukkende på virkning og effekt, både hva ASF har oppnådd gjennom årene - og hva vi må gjøre for å øke effekten av våre innsatsområder.
”Rapporten slår fast at mye bra har skjedd – men i for liten skala”
Grunnlaget for rapporten er en analyse av hvordan tidligere anbefalinger fra ASF har blitt implementert på bransje- og produsentnivå. Analysen har også sett på hvordan de nordiske IT-innkjøperne har forsterket ASFs anbefalinger i sine anskaffelseskrav. Til tross for at vi ser fremgang på alle områdene dekket av rapportene – menneskerettighetsvurderinger, klimahandling og sirkulær overgang - er effekten av disse tiltakene langt fra tilstrekkelig. Blant utfordringer og muligheter for stor skala-virkning lister analysen opp:
- Et system som i stor grad er avhengig av revisjoner og samsvar, og mindre av insentiver og kapasitetsbygging.
- The Responsible Business Alliance (RBA) har utviklet flere verktøy for økt transparens, men disse blir ikke tatt i bruk av medlemmene.
- Det er muligheter for at RBA kan fremme fremgang og ansvarlighet blant medlemmene, for eksempel ved å identifisere og dele beste praksis.
- RBA kan også gjøre mer for å støtte og underlette proaktiv, stor skala-handling. Det bemerkes at dette ville kreve økt engasjement fra medlemmene.
- Tettere samarbeid mellom produsenter, for eksempel har kapasitetsbygging potensialet til å redusere effektene av klimaendringer lokalt og forhindre brudd på menneskerettigheter i forsyningskjedene.
- Nordiske kjøpere bruker ikke alltid innkjøpsmakten sin i tråd med uttalte ønsker. Det er et gap mellom hva som uttrykkes i interessentdialoger og faktiske anskaffelseskrav.
- økt samarbeid mellom produsenter for å støtte leverandører lenger ned i kjeden
- mer fokus på insentiver og mindre på å kontrollere samsvar
- plattformer for å dele informasjon
- mål- og insentivstrukturer som fremmer bærekraft
- skarpere og tydeligere krav til bærekraft i anskaffelser