Til forsiden
28-11-2024

Jobb systematisk med gjenbruk og resirkulering av IT-utstyr

Noe av det viktigste du kan gjøre i klimaarbeidet ditt, er å jobbe systematisk med gjenbruk og resirkulering av IT-utstyr.

Elektronisk avfall er den raskest voksende avfallskilden i verden. Samtidig stilles det stadig strengere krav til norske virksomheter, om å redusere miljøavtrykket knyttet til IT-utstyr. Myndighetene krever det, ansatte ønsker det og nye generasjoner forventer at du tar grep.

– Kunder vi snakker med blir stadig overrasket over å høre at deres utdaterte IT-utstyr kan ha verdi for andre. Derfor er det så viktig å heve kompetansen på dette området, sier Filip Engholm, som er ansvarlig for bærekraft i Atea Norge.

Han viser til at det er store klimautslipp knyttet til produksjon av nytt IT-utstyr, og at du ved å levere inn utstyr kan bidra til at det produseres færre nye enheter og at råmaterialet resirkuleres og brukes på nytt. Dette kan redusere din virksomhets miljøavtrykk betraktelig og vil kunne hjelpe deg med å nå dine klimamål. 

Les vår guide om klimatiltak og sosialt ansvar

Tjener penger på ubrukelig IT-utstyr

100 %-klubben er en medlemsklubb som er gratis og åpen for alle virksomheter som vil forplikte seg til et felles mål: Å bli 100 prosent sirkulær ved å sørge for at alt IT-utstyr blir levert inn når det ikke lenger er i bruk. Målet for Atea, som står bak initiativet, er å gjøre flest mulig virksomheter i stand til å bli 100 prosent sirkulære, gjennom kompetanseheving, veiledning, smarte verktøy og et felleskap for å dele erfaringer.

– Indre Østfold kommune var en av de aller første virksomhetene som meldte seg inn i klubben i Norge. De hadde tatt i bruk tjenesten Goitloop, for å sikre forsvarlig håndtering av utdatert IT-utstyr, og oppdaget at de kunne tjene penger på utstyr de tidligere anså som ubrukelig, sier han.

Kommunen har tjent opp mot 350 000 kroner på å levere inn utstyr de selv ikke bruker lenger. Hele 70 prosent av utstyret de har levert inn har blitt gjenbrukt. Nå er de en av foregangskommunene i 100 %-klubben, sier han.

Utdatert IT-utstyr kan ha restverdi

Engholm lar seg stadig overraske over at norske virksomheter har så mye gammelt utstyr på lager. Han forteller om store serverrom som står og trekker strøm og samler støv, etter at virksomheten har migrert til skyen, og om store lagerlokaler fylt med utdatert IT-utstyr.

– Det er nok vanlig å ta vare på elektronisk utstyr en stund, i tilfelle du skulle få bruk for det igjen. Men de fleste vil nok kjenne seg igjen i at dette sjelden skjer, og at dersom det skulle bli behov for et erstatningsprodukt så dekkes dette enten av forsikring eller en utstyrsavtale – eller du velger å kjøpe nytt utstyr, sier han.

Dermed blir utstyret, som du tenker at du kanskje skal få bruk for en gang, bare liggende og bli enda mer utdatert, og får en lavere restverdi.

– Du kan tenke på hvordan du gjør det hjemme. Kanskje har du kjøpt en ny mobiltelefon, men lar den gamle bli liggende i skuffen sånn i tilfelle du skulle få bruk for den? Lever den heller inn, og la andre få glede av den mens den fortsatt har bruksverdi, oppfordrer Engholm.

”Kunder vi snakker med blir stadig overrasket over å høre at deres utdaterte IT-utstyr kan ha verdi for andre”

— Filip Engholm, ansvarlig for bærekraft i Atea Norge

Gjør gjenbruk og resirkulering til en vane

Han påpeker at tankegangen smitter, og at virksomheter som er flinke til å levere tilbake utstyr også ofte er flinke til å få ansatte til å gjøre det samme på hjemmebane.

– Vi har eksempler på virksomheter som har samlet inn personlig utstyr for å hjelpe de ansatte på veien. Mange synes det er utfordrende å vite hva de skal gjøre med utstyr som bare samler støv. Derfor har vi erfart at ansatte setter stor pris på at arbeidsgiver tilrettelegger for håndtering av personlig utstyr også, sier han.

Skal du gjøre gjenbruk og resirkulering til en vane, med det mål å bli 100 prosent sirkulær, må du sørge for å ha god oversikt over virksomhetens utstyrspark. Derfor har Atea utviklet 100 %-klubbens medlemsportal.

– I medlemsportalen kan du holde oversikt over alt utstyret du har kjøpt, og hvor mye du har levert inn til gjenbruk og resirkulering. Målet er å levere inn minst én enhet for hver ny maskin eller mobil du kjøper, sier Engholm.

For kunder av Atea vil denne informasjonen oppdateres i portalen automatisk. For medlemmer som ikke er Atea-kunder, er det mulig å legge inn denne informasjonen manuelt.

– Det er nok litt mer tungvint, men likevel verdt innsatsen. For verktøyet gir deg mulighet til å holde oversikt og måle progresjon. I tillegg kan Atea-kunder ta ut gode rapporter gjennom tjenesten Goitloop, som viser redusert CO2-avtrykk og antall enheter som har fått nytt liv, sier han.

Bli 100 prosent sirkulær

I tillegg gir 100 %-klubben tilgang til et fellesskap der du kan møte likesinnede virksomheter, som også har satt seg som mål å bli 100 prosent sirkulære. Det arrangeres kvartalsvise nettverkstreff, og ofte finner medlemmer hverandre, avtaler å møtes direkte og hjelper hverandre med klimaarbeidet.

– Målet vårt er hjelpe flest mulig virksomheter på veien mot 100 prosent sirkularitet. Her kan IT-sjefen bli en viktig tilrettelegger på veien mot ansvarlighet. HR kan bidra til å skape internt engasjement og stolthet, og ikke minst gjøre virksomheten mer attraktiv for potensielle ansatte, sier han.

Så langt er nesten 700 skandinaviske virksomheter medlemmer i klubben, men den har plass til mange flere.

– Kjenner du at du trenger litt drahjelp på veien mot sirkularitet, eller er godt på vei og ønsker å inspirere andre, så bør du melde deg inn i 100 %-klubben. Det eneste vi krever av deg, er at du forplikter deg til vårt felles mål: Å bli 100 prosent sirkulær. Utover dette kan du være liten eller stor, offentlig eller privat, kunde eller ikke kunde. Vi tar imot alle, uavhengig av hvor langt du er unna målet i dag. Og det er selvsagt gratis å bli medlem, sier Engholm.

Åtte steg mot sirkulær IT
  1. Forankring hos ledelsen:Ledere må forstå viktigheten av en sirkulær tilnærming og bidra til å forme strategier for resirkulering og gjenbruk av IT-utstyr
  2. Utpek en ansvarlig:Utnevn én ansvarlig person, helst fra IT-avdelingen, som kan drive prosessen fremover. Vedkommende bør samarbeide med ansvarlige for kommunikasjon, marked og samfunnsansvar
  3. Lag en strategi og sett mål:Utform en klar strategi med målbare mål som innlemmes i bedriftens klimamål. For eksempel: "Vi skal være 100 % sirkulære i IT-anskaffelser innen 2025"
  4. Kartlegg utstyrsparken:Få oversikt over alt IT-utstyr, både i bruk og ubrukt. Rydd fellesarealer og lagerrom og informer ansatte om hvordan de kan levere tilbake utstyr
  5. Velg en avhendingsleverandør:Velg en leverandør som tilbyr sikre, dokumenterte og miljøvennlige avhendingsløsninger med fokus på gjenbruk og resirkulering
  6. Kartlegg aktiviteter:Planlegg og gjennomfør aktiviteter som støtter strategien og engasjerer ansatte. Eksempel: Arranger en intern kampanje for innsamling av IT-utstyr
  7. Kommuniser strategien:Informer og engasjer ansatte internt. Eksempel: Send ut e-post, bruk intranettet, og del informasjon på sosiale medier om deres klimainitiativ. 
  8. Evaluer kontinuerlig:Vurder regelmessig effekten av aktivitetene og juster strategien etter behov. Samle inn data og tilbakemeldinger for å forbedre prosessen.