Bedre EPD-er på kortere tid
SG Armaturen har mål om å produsere miljødeklarasjoner for alle sine 3 000 produkter. Ved hjelp av automatisering har de redusert tidsbruken og økt presisjonen i rapportene.
En EPD (Environmental Product Declaration) er et tredjepartsverifisert og registrert dokument som viser en komponents, et produkts eller en tjenestes klimafotavtrykk gjennom hele livssyklusen, fra råmaterialer til avhending. EPD-formatet er basert på internasjonale standarder, og er spesielt utbredt i Europa.
Da bærekraftsansvarlig Audun Skare ble ansatt i SG Armaturen, satte han i gang en intensivering av arbeidet med miljødeklarasjoner (EPD-er). SG Armaturen designer, produserer og selger lysarmaturer og installasjonsmateriell, og ønsket var å gi kundene god informasjon om produktenes klimafotavtrykk.
– En EPD er en miljødeklarasjon som hjelper både oss og kundene med å få alle fakta på bordet. Det er først da vi kan ta gode klimabeslutninger. For vår del hjelper rapportene oss med å identifisere hvor i livssyklusen vi bør gjøre endringer for å redusere klimapåvirkning, mens en kunde ofte trenger EPD-ene til bærekraftsrapportering og for å ta gode innkjøpsvalg, sier han.
Med over 3 000 aktive produktlinjer har det vært gull verdt å øke presisjonen i rapportene og unngå menneskelige feil, samtidig som tiden SG Armaturen bruker per EPD har gått ned fra seks timer til 30 minutter.
– EPD-formatet er etter hvert blitt en utbredt standard i Europa og selv om få kunder krever det i dag, er det et stort konkurransefortrinn å kunne dokumentere produktenes miljøbelastning på en effektiv og standardisert måte, sier Skare.
– Vi opererer i flere markeder i Europa og merker at stadig flere land kommer etter. Fordelen med EPD-er er at dette er registrerte dokumenter som er verifisert av tredjepart, og dermed kan både vi og kundene stole på at informasjonen er korrekt.
SG Armaturen AS er et familieeid konsern med hovedkontor i Lillesand og tilstedeværelse i 14 europeiske land. Virksomheten er en av de største lysprodusentene i Norden, med nær 700 ansatte.
SG Armaturen har salgsavdelinger i Sverige, Danmark, Finland, Benelux, Frankrike, Tyskland, Østerrike, Sveits og Storbritannia og eier to fabrikker – én i Odense i Danmark og én i Dongguan i Kina.
Automatisering av rapportene
Å lage én enkelt rapport tok tidligere opptil seks timer. Da ble jobben gjort manuelt, og informasjon ble hentet ut fra flere ulike kilder, noen av dem på kinesisk. Med ambisjon om å ha EPD-er på alle produkter, var det en omfattende jobb. Det ville Skare endre på.
– Dette var en oppgave som kom på toppen av en ellers travel hverdag. Nå som vi har fått hjelp til å automatisere produksjonen av rapportene, er det bare noen få manuelle oppgaver som gjenstår før en siste person kontrollerer og publiserer. På rundt 30 minutter er miljødeklarasjonen klar for godkjenning. En annen stor fordel er at vi frigjør tid for produktspesialister, og dermed er det flere personer internt som kan ta jobben med å produsere rapportene, sier han.
Viktigheten av et godt datagrunnlag
Da Atea ble koblet på arbeidet, var struktur noe av det første prosjektgruppen tok tak i. Måten informasjonen var organisert på, var ikke optimal for maskinlesing. Så jobb nummer én var å få filene inn i bestemte formater, slik at informasjonen kunne leses maskinelt.
– Vi startet med å kartlegge hva vi trenger av data. Hvilke bestanddeler lampene og materiellet har, hvordan disse er produsert og transportert, hvordan de brukes og så videre. Det var viktig å finne de riktige dataene som hører sammen med andre data – og binde disse sammen, sier John Terje Rabben, som er ansvarlig for prosjektet i Atea.
Underveis oppdaget de hull som måtte tettes. Da datagrunnlaget var godt nok, startet jobben med å hente informasjonen inn i en dataplattform, via en integrasjonsplattform. Datakildene var SG Armaturens eget PIM-system, ulike Excel-dokumenter og eksterne APIer.
– Det var et stort puslespill som skulle settes sammen, og jeg må berømme Audun Skare som var så tydelig på at dette skulle vi få til, til tross for en enorm kompleksitet i datagrunnlaget. SG Armaturen har vært tidlig ute med å satse på EPD-er, og det kommer til å gjøre dem svært konkurransedyktige i tiden som kommer, sier Rabben.
”En EPD er en miljødeklarasjon som hjelper både oss og kundene med å få alle fakta på bordet”
Gode miljøvalg med EPD-er
Skare mener at EPD-er etter hvert er blitt en «licence to play», spesielt i byggebransjen. Stadig flere etterspør de standardiserte rapportene, og selv om det ikke er et absolutt krav, så blir EPD-er stadig viktigere for å kunne delta i anbud og prosjekter.
– Ved å tilby EPD-er spiller vi kundene våre gode. Vi gir dem informasjonen de trenger for å ta gode miljøvalg og gjør det enklere å rapportere på klimautslipp. Dette er en lissepasning til økonomisjefen eller andre i organisasjonen som er ansvarlig for å lage klimaregnskap. Disse vil oppleve at jobben blir vesentlig enklere med informasjon hentet ut fra miljødeklarasjoner, sier han.
Han påpeker at eksempelvis BREEAM-sertifisering, som er byggebransjens viktigste miljøsertifiseringssystem, oppleves langt smidigere når man kan hente ut informasjon fra EPD-er.
Få fakta på bordet med EPD-er
Skare mener at automatiseringsprosjektet viser at det er mulig å jobbe effektivt med miljørapportering. SG Armaturen kan nå nøyaktig rapportere om klimapåvirkningen av egne produkter. Grunnlaget er dermed lagt for å dele denne informasjonen med kundene til bruk i deres rapporter.
Bildetekst: En EPD viser klimabelastningen gjennom hele livssyklusen, fra råmaterialer, transport til og fra fabrikk, produksjon, bruksfase og til avhending og avfallshåndtering.
– Med alle fakta på bordet kan vi ta bedre beslutninger. En EPD viser tydelig hvor det virkelig nytter å gjøre endringer. I motsetning til hva mange tror, er det sjelden i transporten fra Kina at klimaavtrykket er størst. Skal du virkelig få til noe, bør fokuset rettes mot råmaterialene og bruksfasen, sier Skare.
– Derfor er det så viktig å fokusere på produktdesign. Valg av materialer med lavt klimafotavtrykk og lang levetid gir betydelige bidrag til lavere klimabelastning. I tillegg er energieffektive produkter høyt verdsatt, da spart energi er bra både for lommeboka og miljøet. Og så handler det selvsagt om ansvarlig avfallshåndtering når produktet ikke lenger kan brukes, noe som igjen peker tilbake til design og valg av materialer, sier han.
For SG Armaturen er automatiseringsprosjektet bare starten på en større jobb. Med strukturen på plass kan bærekraftsansvarlig Skare jobbe effektivt i tiden som kommer.
– Vi har gjort forarbeidet, men det er nå den virkelige jobben begynner. Målet er å dokumentere miljøpåvirkningen for alle produktene våre, og sørge for at vi bidrar til en faktabasert tilnærming slik at både vi og kundene kan ta gode beslutninger i årene som kommer, avslutter han.