Til forsiden
28-10-2021

Atea Norge tar i bruk Apple-robot for gjenbruk

Det antas at det ligger millioner av mobiltelefoner og samler støv i skuffer og skap. Disse mobilene inneholder blant annet verdifulle mineraler, som er kostbare å utvinne.

Nå tar Atea nok et steg i retning sirkulærøkonomi ved å ta i bruk roboten «Daisy», sier bærekraftsjef Elisabeth Nissen Eide i Atea Norge. Samarbeidet innebærer at Atea, som det første IT-selskapet i Norden, tar i bruk Apples sorteringsrobot «Daisy». Hun skal gjenvinne komponenter og mineraler som det koster mye å utvinne, men som er helt nødvendige for å lage mobiltelefoner. Dette er mineraler som f.eks. gull, sølv, aluminium, wolfram og tinn. På bare en time kan roboten plukke fra hverandre og sortere komponenter fra 200 mobiltelefoner.

Esker med demonterte iPhoner.foto

Først med roboten «Daisy» i Norden

– Det er kjempegøy at vi er de første i Norden som signerer en avtale med Apple om å begynne å bruke «Daisy». Innen bærekraft snakker vi mye om å få til en sirkulær økonomi, det vil si å redusere unødvendig avfall i produksjons- og gjenvinningsprosessen. Dette er et skritt i riktig retning, sier Nissen Eide. 

Redusere klimaavtrykket i IT-bransjen 

Atea er en av de største leverandørene av digitale samhandlings- og arbeidsverktøy til offentlige og private virksomheter i Norge. Med vårt gjenbruk- og resirkuleringsprogram for brukt IT-utstyr og mobiler, Goitloop, har vi jobbet med disse problemstillingene i mange år allerede. Robot «Daisy» vil bidra ytterligere til å redusere klimaavtrykket i IT-bransjen.

En ambisiøs bærekraftsplan 

– Investeringen sammen med Apple er i tråd med Ateas bærekraftsplan for 2030. Vi jobber for å oppnå et forhold på 1:1 mellom solgte IT-enheter vs. resirkulerte. Det betyr at for hvert enkelt produkt vi setter ut på markedet, tar vi tilbake minst én enhet. Dette skal forlenge levetiden på produktene og bevare ressursene, forklarer Nissen Eide.  

Ateas nyeste bærekraftrapport ble lansert i mars 2021, og ble da en av de første i verden som rapporterte hvordan arbeidet med kundene bidrar til reduserte klimautslipp. En viktig del av dette arbeidet er å engasjere så mange bedrifter som mulig til å tenke sirkulærøkonomi gjennom 100%-klubben. Denne klubben er for alle som vil sette seg et mål om 100 % resirkulering av IT-produkter, og gir deltakerne tips og råd om hvordan de kan få til en sirkulær håndtering av IT.

Roboten Daisy in action.foto

Fakta om roboten «Daisy»

Roboten «Daisy» er designet og bygget av Apple for å demontere enheter og utnytte materialet inni. Roboten kan identifisere og demontere 23 forskjellige iPhone-modeller med en hastighet på 200 enheter i timen, som er omtrent 1,2 millioner enheter per år. Apple har to roboter, hvorav den ene er i Nederland. 

Daisy skiller og bruker viktige materialer som gull, sølv, aluminium, tinn, wolfram og kobolt. Presisjonsmontering gjør at mer materiale kan gjenbrukes med høyere renhet. Dette støtter nye innovasjoner fra Apple med iPhone 12 og ny iPhone 13 laget av 100 prosent resirkulert wolfram i Taptic Engine, samt den nyeste iPad og MacBook Air med 100 % resirkulert aluminium.

Som en del av arbeidet med å kun bruke resirkulerte og fornybare materialer, forsker Apple på innovative løsninger som involverer robotikk og maskinlæring for å forbedre tradisjonelle resirkuleringsmetoder som målrettet demontering, sortering og makulering.