Til forsiden
Chat med oss
De beste IT-sikkerhetsløsningene fungerer bare. De skal bare være der, sørge for at bedriftens ansatte kan føle seg beskyttet fra malware, virus, phishing, eller andre angrep. De skal kreve minst mulig jobb.
Rogaland fylkeskommune
IT sikkerhet
Rogaland
Beskytte egen IT-infrastruktur mot dataangrep

Det har ikke alltid vært sånn

– Når en bedrift bygger opp sikkerhet, har man gjerne flere lag. Historisk sett har det vært fokusert på perimeteren rundt den fysiske bedriften, og en vanlig sikkerhetsarkitektur bestod av en brannmur, antivirus på laptopen og epost-sikkerhet. I takt med raskere internett-hastigheter kom utfordringer med aktiv kode, og bedrifter begynte da å sette opp fysiske bokser på kontoret for å løse problemet. Det var ikke uvanlig at en såkalt «webproxy» ble en del av sikkerhetspolicyen. Til forskjell fra jobb-applikasjoner kan man jo klikke på nesten hva som helst på webben uten å vite hvor man henter koden fra, forteller Christoffer Griffin i Atea.

Alltid beskyttet, uansett

Det sier seg selv at i dagens alltid tilkoblede samfunn trengs det sikkerhetsløsninger som er sømløse og som beskytter alle ansatte, selv om de jobber hjemme, er på reise eller er på kontoret. Og de skal helst ikke kreve noe for mye vedlikehold.

– Ciscos Umbrella er en slik løsning, som legger seg som en boble over hele bedriften. Den dekker alle porter og alle protokoller, ikke kun web. Umbrella bruker DNS for å stoppe trusler før kobling mellom endepunkt og internett er initiert, som et slags først forsvar, sier Christoffer Griffin.

Prinsippet er altså å bruke nettets egen infrastruktur for å stoppe angrep så tidlig som overhodet mulig, samtidig som alle tilkoblede enheter omfattes av beskyttelsen, enten det er PCer, nettbrett, mobiler eller printere.

– For all del, en bedrift bør fortsatt ha brannmur og antivirus, en PC kan tross alt fortsatt bli infisert av for eksempel en USB-stikke mens den er offline. Men det aller meste kan blokkeres mye tidligere, og siden Umbrella er i skyen,  er den alltid oppdatert og trenger så godt som ingen vedlikehold fra kundens side, forteller Christoffer.

Kan brukes av alle

Han presiserer at dette er en løsning som egentlig passer for absolutt alle, fra små til veldig store bedrifter og organisasjoner. Men også det offentlige har sett verdien av slike sømløse sikkerhetsløsninger:

– Vi har anskaffet Umbrella som et frittstående produkt, og integrert det i våre løsninger. Styrken til dette produktet er nettopp hvor lett det er å integrere. Du kan bare peke på riktige DNS-servere, så er du beskyttet. Og du får full rapportering, slik at du kan se hvor mange trusler som blir stoppet, sier Atle Inge Andersen, spesialkonsulent nettverk og IT-sikkerhet i Rogaland Fylkeskommune.

Spesialistkonsulent, Atle

Han forteller at fylkeskommunen har tatt Umbrella i bruk som en full sikkerhetspakke for alle sine medarbeidere, men at de også fant en unik vri på funksjonaliteten.

– Myndighetene har satt spesifikke krav for eksamener i skolen, når det gjelder hva slags tilgang til nettet elever skal ha i eksamensperioden. Dette er føringer som kommuner selv må løse, og vi bruker Umbrella for å gi elever tilgang til en rekke hvitelistede ressurser. Det er snakk om å la elevene gå inn på læringsressurser, verktøy for å levere eksamen, en del administrative verktøy og lignende. De får ikke tilgang til resten av nettet, og de får ikke kommunisere med hverandre, forteller Atle Inge.

Lett å tilpasse spesifikke behov

Han viser til at Umbrella har veldig gode muligheter til å filtrere URL-er. I Rogaland fylkeskommune sitt tilfelle er det snakk om flere titalls nettadresser elever skal ha tilgang til, og det er også fullt mulig å gjøre det motsatte - å åpne hele nettet, men kun blokkere tilgang til spesifikt innhold, om det skulle være vold eller pornografi.

Samtidig får altså både elevene og fylkeskommunen full beskyttelse fra skadelig programvare.

– Vi har hatt over ti tusen blokkeringer på malware bare i dag. Umbrella gir oss veldig kraftig rapportering, mye kontroll, mye informasjon om hvordan man er blitt utsatt for angrep. Klientene våre må installere en liten applikasjon, og da er de også beskyttet hjemme, mens elevenes private maskiner er alltid beskyttet så lenge de er på skolen, sier spesialkonsulenten.

– Konseptet med DNS-filter som er dynamisk og alltid oppdatert, er egentlig klassisk teknologi i en ny, moderne innpakning. Det betyr at vi er veldig komfortable med løsningen, at du får veldig bra sikkerhet rett ut av boksen, og det er ekstremt enkelt å sette opp og vedlikeholde, forteller Atle Inge Andersen.

Massiv database med informasjon

Den største styrken med Umbrella sammenlignet med andre sikkerhetsløsninger er den enorme databasen med informasjon om skadelige nettsteder.

– «Alle» har Cisco-utstyr i nettet sitt, og den installasjonsbasen gir Cisco en helt unik oversikt over global aktivitet. Metadata som samles inn er selvsagt helt anonym. Men denne informasjonen brukes til å sette sammen den største databasen over malware-aktivitet i bransjen, og gi tilbake til brukene i form av sikkerhetsoppdateringer. Andre sikkerhetsbedrifter ser kanskje bare noen prosent av det Cisco ser. Cisco er også flinke til å bruke denne informasjonen til å ta avgjørelser om når en nettside skal sperres. Det er flere titalls parametere som vurderes, sier Christoffer Griffin.

– Og det er absolutt ingen forsinkelse ved bruk av Umbrella, tvert i mot opplever noen kunder bedre hastigheter, sier Christoffer Griffin.

– Helt ærlig, det er ingen grunn til å ikke bruke Umbrella, avslutter han.