Til forsiden
NTNU
Trondheim
Forbedre studentens læring og fleksibiliteten i undervisningen

Byggingen av Trondheim Campus’ nye teknologibygning, Akrinn, ble ledet av universitetets IT-avdeling, med hjelp fra Atea. Som en del av prosessen investerte NTNU i AV-teknologi, for å dele innhold raskt og enkelt med så mange studenter som mulig.

Universitetet ønsket å forbedre studentens læring og forbedre fleksibiliteten i undervisningen ved å skape en fullt sammenkoblet AV-serie av forelesningsrom og lærerlaboratorier. De ville muliggjøre samarbeid mellom undervisningsområdene på hvert av de tre campusene og campusene seg i mellom, med innhold av høy kvalitet i sanntid.

Systemdesigner i Atea, Christian Brøndbo, beskriver utfordringen:

– Universitetet hadde et behov for distribusjon av ukomprimert 4K og pikselnøyaktighet med svært lav ventetid. NTNU brukte allerede Skype for Business, løsningen vi designet, måtte derfor være kompatibel med det. En IP-basert løsning var den riktige tilnærmingen, men nettverkstrukturen på nettstedet var bare 1Gbps. Vi trenger 10Gbps for å støtte ukomprimert 4K. Et dedikert nettverk var derfor nødvendig.

Hvert forelesningrom og klasserom i Akrinn-bygningen er koblet til et toppmoderne videosystem som overfører ukomprimert 4K og UHD-innhold over et ethernet-nettverk uten forsinkelse. De 12 forelesningssalene på nettstedet er utstyrt med kameraer og skjermer, slik at innholdet kan deles mellom dem umiddelbart og etter ønske. Verkstedene og laboratoriene i bygget er likt sammenkoblet. Rommene med ZeeVee ZyPer4K-utstyr har også videokonferanse, slik at innholdet kan deles med andre av NTNUs campus.

En lettvinn og økonomisk løsning

Et dedikert sett med nettverkskabler til bygningen som det ble montert, var lettvint og økonomisk. Det dedikerte IP-nettverket for AV-overføringen sikrer ikke bare at tilstrekkelig båndbredde alltid er tilgjengelig for det høye nivået av AV-trafikk uten å kompromittere andre tjenester, men øker også sikkerheten.

For å oppnå så lav forsinkelse som nødvendig, bygget Atea infrastrukturen ved hjelp av maskinvare med høy ytelse.

Enkelt å administrere og populært hos brukerne

Jostein Arve Grytdal, leder av campusutvikling ved NTNU, sier innholdsdistribusjonsnettverket er enkelt å administrere og populært hos brukerne.

– Administrasjonspanelet lar oss raskt og enkelt konfigurere installasjonen - for eksempel ved å åpne en ekstra forelesningssal nesten umiddelbart hvis en forelesning trenger det. Det sammenkoblede nettverket åpner så mange muligheter for oss, som at vi nå kan legge ut forelesninger for opplasting til studentportalen. Foredragsholdere har også stor fleksibilitet når det gjelder innhold som de kan få tilgang til under presentasjonen.

Prosjektet er allerede klar for installasjon i fase 2, hvor Atea og ZeeVee-nettverket blir utvidet til en videre ny bygning fortsatt under bygging.

Kim Levy Arntzen, IT-ingeniør ved NTNU konkluderer:

– Vi er spesielt fornøyde med at ukomprimerte AV-signaler kan distribueres over et helt standard ethernet-nettverk. Det er alltid en bekymring hvis et nettverk som leverer kritiske tjenester er avhengig av ikke-standard eller proprietær teknologi, støttet av en enkelt leverandør eller en begrenset leverandørbase.

En viktig fordel for NTNU har vært systemets stabilitet. ZeeVee og Cisco-maskinvaren har vært helt stabil siden installasjonen, og resulterte i nesten null serviceutrykninger i prøveperioden.

Om leveransen

Nettverket er konstruert ved hjelp av standard Cisco Nexus 5624 ethernet-switcher og Cat 6A-kabler. Switchene er konfigurert med 24 stykk 10 Gbps porter, og 6 stykk 40 Gbps QSFP fiberporter. Nettverket har en kapasitet på 80 Gbps mellom switchene og sender signaler med maksimalt 20-30 mikrosekunder forsinkelse.