Til forsiden
Chat med oss
Haugesund kommune har med hjelp fra Atea levert tilbake over 4000 PC-er og nettbrett til resirkulering og gjenbruk.
Haugesund kommune
Bærekraftig IT
Haugesund

– Vi har returnert tusenvis av utdaterte datamaskiner og nettbrett fra skolene våre i Haugesund til Atea. IT-utstyr er ofte en av de store synderne når det kommer til klimautslipp. Vi ønsker å ta samfunnsansvar, og derfor det viktig å ha kontroll på hvordan gammelt IT-utstyr blir håndtert, sier Eirik Østensjø, IT-sjef i Haugesund kommune.   

Og legger til: 

– Det som har vært ekstra fint, er at skolene har klart å engasjere elevene i prosjektet, sier Østensjø. 

Gått som smurt

Totalt ble det levert tilbake 4223 PC-er og nettbrett fra sju skoler i Haugesund kommune i løpet av tre måneder. Dette er Ateas største innsamlingsaksjon av brukt IT-utstyr hos en kunde, der sikre returskap ble levert til skolene, som deretter fylte dem med ubrukt og utdatert IT-utstyr.

Elevene fyller skapet med utdaterte PC-er og nettbrett, som hentes av Atea for gjenbruk og gjenvinning. 

Atea transporterte utstyret videre til sitt logistikksenter i Växjö i Sverige. Alt brukt IT-utstyr som Atea samler inn i Norden, blir renset for data i henhold til de strenge kravene fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM). Deretter blir utstyret enten oppgradert og klargjort for sin neste livssyklus, eller demontert for resirkulering av materialene.

– Selve returen og håndtering av utstyret har gått som smurt. Vi har også fått tilbakebetalt penger fra Atea for brukt utstyr som har blitt solgt videre, forteller Østensjø. 

Store utfordringer 

Elektronisk avfall er verdens raskest voksende avfallsstrøm, og opp til 95 prosent av klimaavtrykket til IT-produkter kan spores tilbake til produksjonen, sier Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea.

Og fortsetter:

– Derfor er det svært viktig at vi gjør det vi kan for å ivareta alle de verdifulle mineralene og metallene som brukte PC-er og andre IT-enheter inneholder. Eller at vi finner måter de kan gjenbrukes av andre på, sier hun.

IT-utstyr inneholder verdifulle materialer som verden har begrensede mengder av, og som kommer fra ulike gruver og fabrikker over hele verden.

Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea.

I 2023 ble 760 900 enheter samlet inn til gjenbruk og resirkulering gjennom Ateas tjeneste Goitloop. Til sammen kunne 184 919 bærbare datamaskiner, 30 652 mobiltelefoner og 54 234 nettbrett bli gjenbrukt og få et nytt liv. Det er en økning på 26 prosent sammenlignet med året før. Totalt sparte Ateas kunder 88 812 tonn CO2 i 2023 ved å gi nytt liv til IT-utstyr. 

Om leveransen

Atea har utviklet en tjeneste kalt Goitloop, som tilbyr retur og innsamling av brukte og utdaterte IT-enheter som virksomheter ikke lenger har bruk for. Gjennom tjenesten renser og vasker Atea produkter samtidig som vi sletter alt innhold på enhetene. Det blir så tatt en vurdering på våre anlegg om utstyret kan gjenbrukes, må repareres for å gjenbrukes eller om utstyret skal tas fra hverandre for å gjenvinne de ulike komponentene. 
 
Ateas initiativ, 100 %-klubben hjelper bedrifter med å oppnå 100 prosent resirkulering og gjenbruk av IT-produkter, og gir medlemmene tips og råd om hvordan de kan få til en sirkulær håndtering av IT-utstyr. 100 %-klubben har over 500 medlemmer fra nordiske organisasjoner som alle arbeider mot samme mål; å bli 100 prosent sirkulære i sin bruk av IT-utstyr.

Om Haugesund kommune

Haugesund er en by og kommune i Nord-Rogaland på vestkysten av Norge. Haugesund kommune har 46 400 innbyggere (2023). Haugesund har en visjon om å utvikle Haugesund til en by hvor det er godt å leve for innbyggerne, en by for hele Haugalandet og en by som er en konkurransedyktig aktør mellom Stavanger og Bergen.