Klungerbo har jobbet i Axess Group siden 2017. Hun har bakgrunn som ingeniør og har hatt globalt ansvar for bærekraft i bedriften siden 2021. Hun sitter nå i Group Management som Director Responsible Business.
– Vi jobber målrettet med å forstå utslippene våre, for å finne tiltak som bidrar til faktisk reduksjon, sier Kristine Klungerbo, leder for bærekraft i Axess Group.
Det Molde-baserte selskapet leverer inspeksjons- og ingeniørtjenester til energibransjen. I 2023 hadde de over 750 ansatte i 22 land over hele verden.
– Vår hovedaktivitet er feltarbeid hos våre kunder, som inspeksjoner, kvalitetskontroll og avanserte løfteoperasjoner. Derfor er det egentlig overraskende at IT-utslipp fortsatt utgjør så mye som 13 % av våre utslipp i dag, men vi ser at så lenge man har kontordrift og datalagring er det dessverre slik, forteller Klungerbo.
Datalagring i skyen
Siden 2017 har Axess flyttet all datalagring til skyen. Det er hovedgrunnen til at IT har gått fra 33 % til 13 % av selskapets totalutslipp. For eksempel utgjør Microsoft Azure, med muligheten til å dele på serverkapasiteten slik at man kun bruker det man trenger til enhver tid, en betydelig forskjell.
Ifølge Microsoft er Azure-tjenester er opptil 98 % mer karboneffektive, og opptil 93 % mer energieffektive enn et tradisjonelt bedriftsdatasenter.
Levetiden til IT-utstyr
De siste årene har Axess også klart å redusere utslippene fra IT-utstyr ved å være mer bevisste i innkjøpsfasen.
– Selv om vi er et selskap i kraftig vekst, har vi samtidig vært i stand til å redusere utslippene fra IT-utstyr ved å bruke utstyret lengre og velge bedre produkter. Vi ser absolutt effekten av at det nå finnes bedre produkter og løsninger som gjør dette mulig, forteller Klungerbo.
Globalt har Axess forpliktet seg til å bruke alle PC-er i minimum fem år. Selskapet er også bevisst på å kjøpe produkter som er TCO sertifiserte. TCO en bærekraftssertifisering for datamaskiner, monitorer, hodetelefoner og lignende. I sertifiseringen er det inkludert krav til stråling, kjemikalier, energiforbruk, ergonomi og produsentens arbeid med sosial ansvarlighet.
Bærekraftsrapportering
Atea har levert IT-utstyr til den norske delen av Axess siden 2016. Ettersom selskapet ønsket å ta grep for å redusere utslippene, laget konsulenter fra Atea en oversikt over klimaavtrykk fra IT-leveransen til selskapet, som Axess får tilgang til. En visuell fremstilling basert på data i Microsoft PowerBI, en programvare for datavisualisering med hovedfokus på forretningsinnsikt. Slik får Axess en tydelig oversikt over sine utslipp knyttet til IT.
”Gjennom tett samarbeid med Atea har vi ikke bare redusert IT-utslippene våre betydelig, men også vist at det er mulig å skape positiv endring og påvirkning i bransjen”
Når det gjelder utstyr Axess ikke lengre har bruk for, så leveres dette tilbake til Atea. Da får Axess også tilgang til en bærekraftsrapport i kundeportalen MyAtea, som inneholder innsikt i IT-utstyrets skjebne – hvor mye som gjenbrukes, hvilke deler som går til nye PC-er, og hva som resirkuleres direkte.
Axess har rapportert på sine Scope 3-utslipp (andre indirekte utslipp) siden 2020. For de delene av virksomheten som ligger i utlandet, har Axess egne ansvarlige i hvert land som samler inn data på lik linje med i Norge. Eksempelvis for IT, legges da data fra alle land sammen for å gi et komplett bilde. Selskapet har også bærekraftsambassadører i hver region, i likhet med Atea, som sørger for lokal relevans og lokale initiativ innenfor klima og sosialt ansvar.
Gjenbruk og resirkulering av IT-utstyr
Axess har satt seg et mål om 100 % gjenbruk og resirkulering av IT-utstyr. Dette gjør de gjennom 100 %-klubben til Atea, som består av offentlige og private virksomheter som har forpliktet seg til et mål om å gjenbruke og resirkulere 100 % av IT-utstyret sitt. Medlemsbedriftene ønsker også å stille krav til klimavennlig håndtering fra produksjon til avhending – hele livssyklusen til en IT-enhet.
Utfordrer og stiller krav
Axess utfordrer Atea på klima og sosialt ansvar, og deltar aktivt i «ASF Leadership for Change», et nettverk som består av private og offentlige nordiske virksomheter som setter høye krav til klimavennlige anskaffelser.
Nettverket har som mål å påvirke den globale IT-produksjonsindustrien til mer klimavennlige og ansvarlige praksiser når det gjelder klima, sirkulær økonomi og menneskerettigheter. For Axess handler det om påvirkning – å sette forventninger til leverandører og skape et samarbeid for å møte disse forventningene.
Nelly Flatland, bærekraftsdirektør i Atea, og Kristine Klungerbo, leder for bærekraft i Axess, på Atea Sustainability Forum 2024, Nordens viktigste møteplass for bærekraft og IT.
Samarbeidet med Axess og Atea synliggjør viktigheten av å stille spørsmål og utfordre leverandørkjeder. Klungerbo poengterer viktigheten av å samarbeide med leverandører for å adressere utfordringene man har i verdikjeden:
– Vi er helt avhengig av samarbeidspartnere i leverandørkjeden som kan imøtekomme oss med utslippsinformasjon, men også bidra til en åpen diskusjon på alle klimaområder. Med tanke på risiko for menneskerettighetsbrudd, representerer IT-sektoren den bransjen med høyest risiko for Axess, og vi setter derfor stor pris på å kunne samarbeide med Atea også på dette området, sier Klungerbo.
Og legger til:
– Gjennom tett samarbeid med Atea har vi ikke bare redusert IT-utslippene våre betydelig, men også vist at det er mulig å skape positiv endring og påvirkning i bransjen, og her tenker jeg jo at vi bare så vidt er i gang.
- Gjenbruk og resirkuleringstjenesten Goitloop
- Rådgivning og analyse
- 100 %-klubben
Axess leverer inspeksjons og ingeniørtjenester for ledende aktører innen olje og gass, vindenergi, marin og infrastruktur over hele verden. De har hovedkontor i Molde og har fem andre kontorer i landet - Oslo, Bergen, Trondheim, Orkanger og Stavanger. Gjennom 26 år har selskapet utviklet en sterk global tilstedeværelse, og etablert kontorer i 22 land, blant annet Rio de Janeiro, Houston, Singapore, Cape Town, Dubai og Boston.