Til forsiden
Norsk Maritimt Kompetansesenter i 7. etasje

Atea Community i Ålesund er over for i år. Velkommen tilbake i 2025!

En oversikt over muligheter og utfordringer for norske kommuner 

Norge står overfor store utfordringer i helse- og omsorgssektoren i årene som kommer. Digitalisering og innovasjon er nøkkelord for å skape en fremtidsrettet og bærekraftig sektor ♻️

Vi vil se på hvordan norske kommuner kan lære av våre nordiske naboer. Vi vil også vise hvordan kommunene kan ta i bruk data og kunstig intelligens for å skape bedre beslutningsstøtte og for å jobbe smartere.  

Du får konkrete eksempler på hvordan dette kan gjøres i praksis, med utgangspunkt i prosjekter som er i gang eller planlagt i noen norske kommuner. 

Forankring i toppledelsen og samarbeid er essensielt om vi skal klare å få dette til raskt nok. Det er viktig at kommunene jobber med gevinster fra start til slutt i alle prosjekter. En må ha et bevisst forhold til struktur for involvering og forankring hos både de som defineres som gevinsteiere og kostnadseiere, og til slutt hvordan gevinstene overføres til budsjettarbeidet.  

Hovedprogram

09:00 - 09:30 Registrering og kaffe

09:30 - 09:35 Velkommen

09:35 - 10:25 Åpningsforedrag Atea 

10:25 - 10:45 Pause og forflytning til 7. etasje

 

10:45 - 15:15 Fagprogram

15:15 - 15:30 Pause og forflytning til første etasje

15:30 - 16:20 Jamie Woodruff

Hovedprogrammet foregår i første etasje i plenumssalen (atriet) 

Fagprogram helse og omsorg

10:45-11:15
Gode naboer gjør at vi kan hoppe 10 år inn i fremtiden

Norge henger etter på å skape innovasjon og utvikling innenfor Helse- og omsorgssektoren i kommunene. Den gode nyheten er at både Finland og Sverige ligger langt foran oss, og at vi kan lære av hva de gjør. For 3 år siden satte vi perspektivet på Øyvind som 74 åring i 2045. Nå tar vi læringen fra våre naboer og tar et nytt blikk på utviklingen, med fokus på digitalisering og bruk av kunstig intelligens.

Foredragsholder: Øyvind Rusten, Atea 

11:15-11:35
Pause med forflytning ned til første etasje
11:35-11:55
Kunstig intelligens som assistent i hjemmetjenesten

En aldrende befolking utfordrer helsevesenet i norske kommuner. Kan kunstig intelligens bidra til å løse utfordringer med begrensede helsefaglige ressurser og økende kostnader? Her få du innblikk i hvordan svenske kommuner bruker AI.

Foredragsholdere: Anthony Mc Carrick og Øyvind Rusten

11:55-12:10
Pause og forflytning

Vi beveger oss opp til 7. etasje igjen

12:10-12:40
Demografiendringene - i et aldersvennlig perspektiv 

Den norske befolkningen endrer seg, vi blir flere eldre og vi lever lenger. Dette i kombinasjon med lave fødselstall og fraflytting, gjør at spesielt distriktskommuner og grisgrendte strøk får store endringer knyttet til alderssammensetting. Utviklingen vil påvirke alle deler av samfunnet vårt, og krever at vi både må tenke og jobbe annerledes. I dette ligger det både utfordringer og muligheter.  
Seniorrådgiver Nina Myklebust fra Senteret for et aldersvennlig Norge vil fortelle hvordan arbeidet med en mer aldersvennlig samfunnsutvikling kan være en del av løsningen.

Foredragsholder: Nina Myklebust, Helsedirektoratet

12:40-13:15
Lunsj
13:15-13:45
Kunstig intelligens: Fra mystisk superkraft til pålitelig kollega i kommunehelsetjenesten

Vi står ved et historisk veiskille i kommunehelsetjenesten, der teknologien ikke lenger bare er et verktøy for å knytte pasienter til tjenester, men en aktiv deltaker i tjenesteleveransen og tjenesteutvikling. Kunstig intelligens (KI) er i ferd med å gå fra å være en mystisk og utilgjengelig superkraft til å bli en integrert del av hverdagen, som både proaktivt og forebyggende styrker innbyggernes livskvalitet. I dette foredraget vil vi utforske hvordan bruk av data vi i dag har tilgjengelig kan gi en økonomisk bærekraftig kommunehelsetjeneste, og hvordan ledelsen kan legge til rette for at denne KI blir en del av det daglige arbeidet – ikke bare som en støtte, men som en ekte hverdagshelt.

Foredragsholder: Audun Wigdel, E-helse leder Norde Follo Kommune

13:45-14:00
Pause
14:00-14:30
E-helse i endring

Brenner for: samfunnet er i endring og e-helse må bli en naturlig del av grunnmuren i fremtidens helsevesen for at vi skal lykkes. 

Cecilie har jobbet med velferdsteknologi i mange år og vært med i innovasjons, utviklings og forskningsprosjekter både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Nå har hun en større rolle i satsingen fra helsedirektoratet og KS på e-helse nasjonalt og regionalt gjennom Digi Møre og Romsdal.

Foredragsholder: Cecilie Campell, kontaktperson/innføringsleder e-helse KS/Digi

14:30-14:45
Pause
14:45-15:15
Tønsberg kommune går foran og etablerer digital hjemmetjeneste

Alle er enige om at vi har for få ressurser og at vi må jobbe smartere fremover. Kommuner må tørre å teste ut nye teknologier og nye måter å jobbe på, for at vi skal komme oss videre. Tønsberg kommune har et tydelig målbilde om å være ledende på å benytte digitale tjenester i helse- og omsorgstjenesten. Som første kommune i Norge etablerers nå digitale hjemmebesøk i kommunen, der digitale besøk kan erstatte flere fysiske besøk. Dette vil være et viktig steg for å håndterer oppdragsmengden fremover, i tillegg til at det gir gode kostnadsbesparelser. Kombinasjonen av digitale og fysiske hjemmebesøk vil bidra til å ivareta pasientsikkerheten og gir helsepersonell nødvendig avlastning. Dette er også fordelaktig for forebygging og helsefremmende arbeid.

Foredragsholder: Miriam Standal, Virksomhetsleder i Tønsberg Kommune og Frode Hestnes, Kommunalsjef i Mestring og helse